Alkotmányjogászi vélemény az egészségbiztosítási törvényről

Infostart
2008. február 13. 14:26
Sólyom László köztársasági elnöknek nincs újabb lehetősége arra, hogy tiltakozzon az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény ellen, ezúttal alá kell írnia - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász.

A jelenlegi alkotmányos rendelkezésekből egyértelműen következik, hogy egy visszaküldött, majd ismételten elfogadott törvényt alá kell írnia a köztársasági elnöknek. Sólyom László mozgásszabadsága megszűnt ebben a vonatkozásban az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény kapcsán - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász.

Kifejtette: egy törvény esetében nincs meg az az értelmezési lehetőség, ami a kinevezési, vagy kitüntetési jogkör esetében megvan.

1992-ben Göncz Árpád államfő nem írta alá a miniszterelnök előterjesztését az MTV alelnökeinek kinevezéséről, a közelmúltban pedig Sólyom László utasította el Horn Gyula volt kormányfő kitüntetését.

Az alkotmányjogász kiemelte: az említett esetekben az alaptörvény nem rendezi ilyen részletesen az elnöki hatáskör gyakorlására vonatkozó szabályokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást