"Koncepció rögzíti a koncepciótlanságot"

Infostart
2008. február 12. 16:26
Jóváhagyta az Országgyűlés külügyi bizottsága a kormány 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióját, amelyet Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára terjesztett a testület elé.

A szabad demokrata politikus elmondta: a hosszú távú energiakoncepció három prioritásra - a fenntarthatóságra, a versenyképességre és az ellátás hatékonyságára - épül.

A bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt az elhangzottak után elavultnak minősítette a koncepciót, és kifogásolta, hogy az nem foglal állást a három nagy nemzetközi energiaellátó projekt (a Nabucco, a Déli Áramlat és a Kék Áramlat) közül egyik mellett sem.

Németh Zsolt mindezek ismeretében végül a kormány passzív energiapolitikájának megváltoztatását szorgalmazta, és közölte: a Fidesz a Nabucco gázvezeték mellett teszi le a voksát.

A vita végén a külügyi bizottság - a mezőgazdasági és a környezetvédelmi bizottság korábbi elutasításai után - 11:9 arányban jóváhagyta a kormány energia-tervét, ami Németh Zsolt bizottsági elnök szerint annyit jelent, hogy a koncepció 2020-ig rögzíteni kívánja Magyarország koncepciótlanságát.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást