Jane Goodall: "Áttörhetők a gátak, hogy ez a világ jobbá váljon"

Infostart
2008. február 12. 06:20
A világot tönkretevő környezeti problémákon akkor lehet segíteni, ha párhuzamosan az emberek szociális gondjait is orvosoljuk - mondta az InfoRádiónak a Magyarországra látogató világhírű etológus és csimpánzkutató. Jane Goodall hozzátette: az esőerdők kivágása is megállítható azzal a komplex faluprogrammal, amelyet az általa létrehozott intézet és alapítvány sikerrel kezdett meg az afrikai országokban.

Minden a csimpánzokkal kezdődött; ötven éve foglalkozom velük, és még mindig tanulok róluk újat. Kevesen tudják például, hogy ezek az állatok 60 évnél is tovább élhetnek - kezdte válaszát az InfoRádió kérdésére Jane Goodall, világhírű főemlőskutató, etológus és természetvédő.

Amikor a munkámat kezdtem az 1960-as években, akkor még egymillió csimpánz élt szabadon, ma már csak 150 ezer példány van belőlük 21 országban - mondta a kutató.

A legfontosabb tanulság, hogy, ha meg akarjuk menteni a majmokat, akkor segítenünk kell a környezetükben élő embereken is, hiszen a szegénység miatt éppen ők azok, akik pusztítják a csimpánzok életterét, kivágják az őserdőket, hogy energiát nyerjenek, vagy gabonát termesszenek - tette hozzá Jane Goodall.

Ezért kezdtük el állatmentő programunkat, először mindössze 16 középiskolással Tanzániában, és ma már több afrikai kormánnyal állunk nagyon jó kapcsolatban; a nemzeti parkok körüli falvakat karoltuk fel. Sőt, az Egyesült Államok 72 kiváló szakértőt küldött terepmegfigyelésre a Jane Goodall Intézethez, és a vele együttműködő alapítványomhoz, a Gyökerek és Rügyekhez, hogy a csimpánzmentő programhoz hasonló programokat elterjesszük az egész világon - magyarázta az etológus.

Az afrikaiakon pedig komplex módon - környezeti és társadalmi értelemben egyaránt - segítettünk - hangsúlyozta Jane Goodall.

Ma már ott tart a program, hogy nemcsak megértették a majmok megmentésének jelentőségét, hanem visszaadták a majmok eredeti élőhelyeit, és megállt a pusztítás abban a 32 faluban, ahol eddig működtünk. Sőt, a falvak a saját területük 10-20 százalékát is át tudtak adni - fűzte hozzá a kutató.

Ma már 100 ezer aktív csoport csatlakozott a programunkhoz a világ 97 országában. Minden csoport három segítőprogramot választ ki: egyet az emberekért, egyet az állatokért és egyet a környezetért - közölte az etológus.

Az a véleményem, hogy minden egyes ember tehet valamit, és igenis áttörhetők a gátak, hogy ez a világ jobbá váljon - tette hozzá Jane Goodall.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást