DNS-vizsgálat igazolhatja, kik nyugszanak a 298-as és 301-es parcellában

Infostart
2008. február 12. 16:14
Történész bizottság vizsgálja meg, hogy valóban csak hősök nyugszanak-e a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájában - mondta az InfoRádiónak a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által felkért testület vezetője. M. Kiss Sándor szerint várhatóan nyár végére fejezik be a munkát.

A történészi bizottság arra kapott felkérést, hogy vizsgálja meg, kik fekszenek a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájában, illetve, hogy akiknek a neve az emléktáblán szerepel, azok mindannyian megérdemlik-e ezt - mondta az InfoRádiónak a testület vezetője.

A két megbízó a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság. A történészek két szakaszban dolgoznak majd, és várhatóan a nyár végére fejezik be a vizsgálatot - közölte M. Kiss Sándor.

A testület vezetője kifejtette: levéltári és temetői dokumentumok alapján hasonlítják össze a névsorokat. Akikről nem tudnak valamit, azoknak alaposabban utánanéznek - tette hozzá.

Ha lesz rá lehetőség, más vizsgálati módszereket is alkalmaznak, de egy DNS-vizsgálat elrendelésére csak javaslatot tehetnek, döntési joguk ebben nincs - fejtette ki M. Kiss Sándor.

A kivégzett politikai foglyok nyughelyének felülvizsgálatát egy újságcikk alapozza meg, amely szerint a parcellákban nyilas keretlegényeket is eltemettek, sőt Kovács Tamás történész szerint Lukács Ferenc álnéven Szálasi Ferenc egykori nemzetvezető szerepel a hivatalos nemzeti emlékhelyként számon tartott temető márványtábláján. M. Kiss Sándor szerint ezt az állítást csak a kutatás tudja megcáfolni vagy igazolni.

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke pénteken azt mondta a távirati irodának: ha kiderül, hogy Szálasi Ferenc álneve is a táblán van, akkor azt eltávolítják.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást