Történelmi mélyponton a házasságkötések száma

Infostart
2008. február 10. 08:00
Történelmi mélypontra süllyedt a házasságban élők száma Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója. Kamarás Ferenc kifejtette: a magyar történelemben csak az első világháború idején kötöttek olyan kevés házasságot, mint tavaly, amikor ismét kilenc százalékkal csökkent az anyakönyvvezető elé járulók aránya.

A tavalyi évben kilenc százalékkal csökkent a házasságkötések száma, mindössze 38.500 pár járult az anyakönyvvezető elé - mondta az InfoRádiónak Kamarás Ferenc demográfus.

A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója kifejtette: ez a szám történelmi minimumnak számít, csak az első világháború éveiben volt ennél kevesebb házasságkötés.

Az 1980-as évekig nagy számban kötöttek házasságot a fiatalok, ez a tendencia azonban az elmúlt másfél évtizedben radikálisan megváltozott - közölte a demográfus.

Először fordult elő, hogy a 15 éves és idősebb népesség körében kevesebben vannak, akik házasságban élnek - emelte ki.

Kamarás Ferenc hangsúlyozta: száz nőből mindössze 47 kötne házasságot 50 éves koráig, vagyis többségük törvényes párkapcsolat nélkül élné le az életét.

Drasztikusan emelkedett a nem törvényesített élettársi kapcsolatok hányada, ugyanis az 1990-es 125 ezerrel szemben 2005-ben már 350 ezer volt az ilyen kapcsolatok száma - fejtette ki a KSH főtanácsadója.

A 25 év alatti fiatalok egyötöde élettársi kapcsolatban él - tette hozzá.

Az 1990-es években 12-13 százalék volt a házasságon kívül született gyermekek aránya, ez 2006-ban 36 százalékra emelkedett.

A demográfus közölte, hogy a biztonságos anyagiak megteremtése a fontosabb, és csak ezt követően gondolnak a családalapításra a fiatalok.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást