Lendvai: Semjén a támadások után is azzal bíztat, hogy a végsőkig elmennek

Infostart
2008. február 10. 16:56
"Továbbra sem félünk. De féltjük a demokráciát, a parlamentarizmus normális működését. Féltjük elsősorban azokat, akiket a napokban vétlen eszközként használtak fel egy piszkos politikai hadjáratban" - írta közleményében a szocialista frakcióvezető az MSZP-s képviselőket ért támadásokkal összefüggésben.

Lendvai Ildikó közölte: több jelzés érkezett hozzájuk, amelyek szerint álnéven, hamis bemutatkozással idős embereket riogatnak egyesek a még nem létező egészségbiztosítási pénztárak munkatársaiként bemutatkozva.

"Telefonon kérdezik ki őket betegségükről, gyógyszereikről. A beszélgetés végén közlik: vérnyomás problémák vagy egyéb betegség esetén ki fognak esni a biztosításból, senki sem gondoskodik róluk. Mi nem ijedünk meg, de ezek a védtelen emberek igen" - áll a közleményben.

A szocialista képviselőket a fenyegetések nem ingatják meg meggyőződésükben - írta Lendvai Ildikó.

"A fizikai és verbális terror tehát értelmetlen és céltalan, de nem veszélytelen a közállapotokra nézve. Aki azt hiszi, hogy haszonélvezője lehet a vad indulatoknak, súlyosan téved. Ha sérül a parlamenti demokrácia, nincsenek győztesek, csak vesztesek" - tette hozzá.

Lendvai Ildikó emiatt arra kér minden nyilvános megszólalót, hogy tartózkodjék az indulatok szításától, és fokozott gonddal válogassa meg szavait.

"Most nem hangozhatnak el olyan óvatlan mondatok, mint Semjén Zsolt hétvégi fórumán, aki szerint a végsőkig elmennek annak érdekében, hogy a szocialisták és szabad demokraták kezdeményezését megakadályozzák, vagy mint Balsai István sajtótájékoztatóján, ahol a szocialista képviselőket arra szólította fel, hogyha félnek, mondjanak le mandátumokról" - írta a frakcióvezető.

Péntekre virradó éjjel három településen - Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen - összesen négy szocialista politikus házánál történt a bűncselekmény; személyi sérülés sehol sem történt, de anyagi kár keletkezett. A képviselők házára ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak.