Választási csalással vádolják Kókát

Infostart
2008. február 9. 16:28
A hírTV információi szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. A csatornának nyilatkozó férfi azt mondta: részt vett a választási procedúrában, és távol lévő küldöttek helyett jogosulatlanul voksolt Kóka Jánosra.

A hírTV Célpont című műsora szerint tavaly csalással nyert az SZDSZ elnökválasztásán Kóka János.

A csatornának nyilatkozó - a felvételeken kitakart arcú és eltorzított hangú - férfi közölte: nem volt hivatalos küldött, így szavazati joga sem lett volna, de borsodi küldöttek helyett voksolt. A műsor szerint a férfi egy befolyásos borsodi liberális politikus.

A csatorna informátora azt állítja, hogy a liberális párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, T. Asztalos Ildikó hozott magával olyan embereket, akik SZDSZ-szimpatizánsként jelen lehettek a választáson, és a távol lévő küldöttek helyett szavaztak, Kóka János javára. (Noha T. Asztalos Ildikó a nyilvánosság előtt a másik jelöltet, Fodor Gábort támogatta.)

A férfi elmondta azt is: a rendezők nem kértek a "szimpatizánsoktól" személyi igazolványt.

Egy nő - akinek kilétét szintén nem fedte fel a hírTV - elmondta: Borsod megyei rendezőként vett részt a szavazáson, és szintén más helyett szavazott Kóka Jánosra.

A hírTV szerint az SZDSZ-es politikusok azért most álltak elő a történtekkel, mert csalódtak Kóka Jánosban, aki nem teljesítette a nekik tett ígéreteit, és azért nem fordultak a párt jószolgálati és etikai bizottságához, mert attól tartottak, hogy ott eltussolnák az ügyet.

Fodor Gábor nem kívánt reagálni, míg Horn Gábor ügyvivő azt közölte: tisztességes liberális küldöttek, ha ilyen visszaélést tapasztalnak, akkor szólnak vagy bírósághoz fordulnak. Mivel ezt nem tették, ezért Horn Gábor szerint nyilvánvaló, hogy nem történt csalás.

A tavalyi SZDSZ küldöttgyűlésen Kóka Jánost a második fordulóban sikerült elnökké választani, az első fordulóban ugyanannyi szavazatot kapott, mint riválisa, Fodor Gábor.

Az SZDSZ-t sajtóhelyreigazítást kért a hírTV-től a műsorban elhangzottak miatt.