A rendőrség minden képviselő védelmét biztosítja - a nap hírei

Infostart
2008. február 9. 19:23
Kérés esetén kész biztosítani a rendőrség az országgyűlési képviselők védelmét. A tömegpusztító fegyverek terjedését nevezte a NATO előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak a szövetség főtitkára. Pekingben több metróállomáson tesztelték a hatóságok az augusztusi olimpiára tervezett biztonsági rendszert. A nap legfontosabb hírei február 9-én, szombaton.

Biztosítja a rendőrség minden országgyűlési képviselő védelmét, ha arra kérés érkezik a testülethez. Az igazságügyi és rendészeti miniszter azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy tegnapra virradó éjjel Molotov-koktélokat dobtak 5 szocialista képviselő házára, illetve lakására, egyes politikusoknak pedig ismeretlen port tartalmazó borítékot küldtek.

Takács Albert elmondta: a képviselők személyes védelmüket és lakásuk felügyeletét is kérhetik. Hozzátette: felkérte Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a hasonló támadások megelőzésére. A rendőrség 5 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információval szolgál a molotov-koktélos támadások elkövetőiről.

A rendészeti miniszter szólt arról is, hogy csak egyetlen, a Kossuth térre bejelentett tüntetést nem vett tudomásul a rendőrség, és a tiltó határozatot a bíróság is jóváhagyta. Takács Albert megerősítette, hogy marad a kordon a Parlament körül, de - mint mondta - a kerítés fenntartásának indokoltságát hetente felülvizsgálják.

Szili: Nem minden területet lehet a versenyszférára bízni

Az Országgyűlés elnöke szerint az állam nem vonulhat ki teljes mértékben az oktatásból és az egészségügyből. Szili Katalin az Élőlánc a kisiskolákért című, a Parlamentben rendezett tanácskozáson hangsúlyozta: vannak olyan területek, amelyeket nem lehet kizárólag a versenyszférára bízni. A szocialista házelnök szerint az oktatás ügye szorosan összefügg a nemzet, az ország jövőjével.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke is arról beszélt, hogy a nemzetépítés szempontjából az oktatás az egyik legfontosabb terület. Úgy fogalmazott: attól még egyetlen ország sem ment tönkre, hogy sokat költött az oktatásra.

Lányi András, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja a konferencián azt mondta: nem igaz, hogy a kistelepülések oktatási intézményeiben rosszabbak a teljesítmények. Hangsúlyozta: az iskolák jövőjéről a helyiekkel közösen kellene dönteni.

Fidesz: 3 milliárdot költött tanulmányokra a kormány


Az összesítések alapján több mint 3 milliárd forintot költött tanulmányokra a kormány az elmúlt 5 évben - közölte Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus úgy fogalmazott: a kabinet a megszorítások szükségességéről beszél, miközben jelentős összegeket költ értelmetlen tanulmányokra.

A fideszes képviselő a minisztériumoktól kapott adatokra hivatkozva azt mondta: a legtöbbet, 890 millió forintot a gazdasági és közlekedési tárca fordított tanulmányokra. A fideszes politikus nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány mennyit költött 4 év alatt hasonló dokumentumokra. Ágh Péter azt mondta: a két időszakot nem lehet összehasonlítani.

A kormányszóvivő válaszában hangsúlyozta: olcsóbb egy eseti feladatot külső szakértőre bízni, mint ugyanarra teljes munkaidőben egy egész stábot alkalmazni. Budai Bernadett azt mondta: ezt tette az Orbán-kormány is, amely csak az olimpia megvalósíthatóságáról szóló tanulmányra 500 millió forintot fordított.A nemzetközi terrorizmus új formáit és a tömegpusztító fegyverek terjedését nevezte a NATO előtt álló legnagyobb kihívásnak a szövetség főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer a müncheni biztonságpolitikai fórumon hangsúlyozta: a NATO-ra jelenleg Afganisztánban és a Balkánon hárul nagy felelősség a béke és a biztonság garantálásában.

A lengyel külügyminiszter a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszerről beszélt. Radoslaw Sikorski megerősítette, hogy Washington és Varsó elvi megállapodást kötött a lengyelországi telepítésről. Hangsúlyozta ugyanakkor: Oroszországot meg kell győzni arról, hogy a hadászati terv nem ellene irányul.

Meg kell ismételni az elnökválasztást Csehországban

Csehországban február 15-én ismétlik meg az elnökválasztást, miután a harmadik fordulóban sem sikerült megválasztani az ország új államfőjét. A közös, alsó-, és felsőházi voksoláson Václav Klaus jelenlegi államfőre a szükséges 140 helyett 139 képviselő szavazott, míg a koalíciós zöldek és az ellenzéki szociáldemokraták jelöltjét, Jan Svejnart 113-an támogatták. A kommunista párt képviselői és szenátorai nem voksoltak.

A cseh jogszabályok szerint most a teljes elnökválasztási eljárást meg kell ismételni. A két jelölt úgy nyilatkozott, hogy kész indulni a megismételt elnökválasztáson is, a kommunista párt pedig bejelentette: saját jelöltet állít.

Szabad az út a fejkendő előtt

Törökországban jóváhagyta a parlament azt a két alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi a fejkendő viselését az egyetemeken. Az indítványt a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja közösen nyújtotta be az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártjával; a két politikai erőnek jelentős többsége van az ankarai törvényhozásban.

Az intézkedést korábban sokan bírálták. A tábornoki kar és a Nyugat-barát körök attól tartanak, hogy a fejkendő viselésének engedélyezése veszélyeztetheti az állam világi jellegét. A bírálatokra reagálva Abdullah Gül államfő és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is hitet tett a világi berendezkedés megőrzése mellett.

Biztonsági tesztek az olimpia előtt

Pekingben több metróállomáson tesztelték a hatóságok az augusztusi olimpiára tervezett biztonsági rendszert. Az ellenőrzések célja, hogy kiszűrjék azokat, akiknél veszélyes eszközök vannak. A metróállomásokon fémdetektorokkal, illetve speciálisan kiképzett kutyák segítségével vizsgálták át az emberek ruházatát és csomagjait. Az akció során 9 utasnál találtak petárdát, gyúlékony kémiai anyagot és kést. A pekingi metró üzemeltetői az olimpiáig 90 állomáson szerelik fel a biztonsági rendszert.