Veres: eredményes volt az elmúlt másfél évben a kiigazítás

InfoRádió / MTI
2008. február 6. 16:32
Veres János pénzügyminiszter szerint az elmúlt másfél évben végrehajtott államháztartási kiigazítás eredményes volt, megadja az esélyt arra, hogy az Európai Unió részéről Magyarországgal szemben indított túlzott deficiteljárás 2009-ben megszüntethető legyen.

A pénzügyminiszter ezt a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón mondta, hozzátéve: az elmúlt időszakban a korábban megbomlott államháztartási egyensúlyt sikerült jelentősen kiigazítani úgy, hogy a kormányzati szektor hiánya - uniós normák szerint - a GDP-hez mérten a 2006-os 9,2 százalékról tavaly 5,7 százalékra mérséklődött, az államháztartás 2008-as várható hiánya pedig a GDP-hez viszonyítva 4 százalék lesz.

Kiemelte: a kormány szeretné elérni, hogy még a tavasszal zárószavazásra kerüljön a közpénzügyi törvény. Ez a tervezett törvény a költségvetési gazdálkodást jelentősen át fogja alakítani úgy - részben a költségvetési hivatal felállításával -, hogy a magyar államháztartásban a deficit tartósan a maastrichti előírások által megkövetelt 3 százalék alá kerüljön.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Eredményes volt a kiigazítás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást