Csavarhúzó maradt a testben a műtét után - képekkel

Infostart
2008. február 6. 19:01
Az egészségügyi felügyelethez fordult az a nő, akinek tavaly májusban egy műtét során a szegedi traumatológiai klinikán a szervezetében hagytak egy csavarhúzó-véget.

Tavaly májusban egy nő csípőprotézisénél próbálták a csavarokat megigazítani, megszorítani a szegedi traumatológiai klinikán végzett beavatkozás során, azonban másfél fordulatnyi csavar megtétele után a csavarhúzó vége letört - mondta a beteg ügyvédje az InfoRádiónak.

Ábrahám László kiemelte: nem volt másik szerszám, így a beavatkozást abbahagyták az orvosok, és azt mondták, megvárják, amíg más eszköz lesz. A sebet bevarrták, azonban bent maradt a csavarhúzó vége.

Ez az idegen test begyulladt, így egy másik klinikán kellett kioperálni. Fémreszelékek így is bent maradtak, de ezek nem okoznak már problémát - tette hozzá.

Az ügyvéd közölte: az eset miatt az egészségügyi felügyelethez fordultak. Ábrahám László hangsúlyozta: szeptember óta várták a klinika válaszára, ugyanis felkérték őket, hogy nyilatkozzanak, elismerik-e, hogy nem az egészségügyi törvényben rögzített elvárható legnagyobb gondossággal jártak el. Ha ugyanis így van, kártérítést kellene fizetnie az intézménynek.

Emellett azért is fordultak az egészségügyi felügyelethez, mert a klinika vezetése és a szegedi egyetem igazságügyi orvosszakértő intézetének professzora azt állította, hogy ez egy műtéti kockázat, a szövődmény körébe tartozik, így kártérítés nem jár - fejtette ki.

A legfelsőbb bíróság ugyanakkor korábban több esetben is kimondta, hogy ez a gondatlanság fogalomkörébe tartozik, ezért kérték, hogy állapítsák meg, gondatlanság történt az ellátó orvosok részéről - emelte ki az ügyvéd.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást