A sztrájk joga a közszolgálatban dolgozókat is megilleti

Infostart
2008. február 6. 17:45
A MÁV Zrt. kedden a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult. A vasúttársaság amiatt kér jogorvoslatot, mert szerintük a szakszervezet nem tesz eleget a Munka törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének. Továbbá úgy vélik, hogy a sztrájkolók megsértik a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, és visszaélnek a sztrájkjoggal. Ivány Judit munkajogász az InfoRádiónak azt mondta, hogy a sztrájk joga a közszolgálatban dolgozókat is megilleti, és a tárgyalások sikertelenségének okát a bíróságnak kell megvizsgálnia.

Jogszerű keretek között, a jogszabályokban szereplő feltételek betartásával a közszolgáltató cégeknél is lehetséges a sztrájk, vagyis a MÁV Zrt. azon kifogása nem helytálló, hogy a sztrájk miatt nem tudja a közszolgáltatási tevékenységét ellátni a cég - mondta az InfoRádiónak Ivány Judit munkajogász.

Kifejtette: az elégséges szolgáltatás biztosítása olyan határ, ami alá nem lehetne menni a közszolgáltatások nem nyújtásával.

Az együttműködési kötelezettséget a Munka törvénykönyve az ott szabályozott jogok betartására és kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban írja elő, ami jóhiszemű magatartást, tisztességes tárgyalást, a mindennapos kapcsolatokban is elvárható magatartást jelent - közölte a munkajogász. Hozzátette: a sztrájktörvény is előírja ezt az együttműködési kötelezettséget.

Ez azt jelentheti, hogy a felek kompromisszumkészek és érdemben törekednek arra, hogy közelítsék álláspontjukat egymáshoz - emelte ki Ivány Judit.

A munkajogász hangsúlyozta: ha valamelyik fél ridegen ragaszkodik álláspontjához, akkor megállapítható elvileg a jogsértés is, ezt mérlegelheti a bíróság.

A sztrájkjoggal való visszaélés alatt azt kell érteni, hogy nem arra a célra használják, amire a jogalkotó ezt a jogot számukra biztosítja - fejtette ki.

Ha egy szakszervezetnek bérkövetelése van, és ez még teljesíthető is lenne, akkor még belefér a jóhiszemű, tisztességes joggyakorlásba - közölte a munkajogász.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást