Stumpf: Gyurcsány helyzete tarthatatlanná válhat

Infostart
2008. február 5. 09:19
Mindenki az igen válaszok elsöprő többségére számít ugyan a március 9-i népszavazáson, ha azonban a referendum érvénytelen lenne, vagy a vártnál kisebb arányú lenne a győzelem, annak a Fidesz számára is lennének következményei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke.

Világossá tette a Fidesz, hogy a március 9-i referendumot szociális népszavazásként fogja fel és a kormány elleni tiltakozó akcióként kezeli, minden bizonnyal ennek sikerét igyekszik majd elősegíteni Orbán Viktor a jövő heti országértékelő beszédében is - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Stumpf István szerint Orbán Viktor lehetőséget kapott arra, hogy bebizonyítsa: egy másfél évvel ezelőtt meghirdetett politikai forgatókönyvet végig lehet vinni; amelynek végén ugyanakkor az állt, hogy a kormányt alkotmányos eszközökkel is meg lehet buktatni.

A politológus ugyanakkor elmondta: sokan már akkor is figyelmeztettek arra, hogy nem szabad az ellenzéknek olyan illúziót keltenie, amelynek később nem tud megfelelni.

Nem véletlen - tette hozzá a Századvég Alapítvány elnöke -, hogy Orbán Viktor utolsó megszólalásában a kormány leköszönése már nem szerepelt hangsúlyosan.

Stumpf István szerint a népszavazás eredménye jogi értelemben nem lehet a kormány lemondása, ám politikai értelemben Gyurcsány Ferenc helyzete tarthatatlanná válhat.

A végső eszköz

A Fidesz nem tehet mást, mint amit eddig: az alkotmányos kereteket tiszteletben tartva minden eszközzel arra törekszik, hogy a kormány leváltását elősegítse, ezek közül a legvégső a népszavazás - mondta a Századvég Alapítvány elnöke.

A legnagyobb jobboldali párt most annyit tehet, hogy folyamatosan hangsúlyozza: a referendumnak lesz - még ha nem is jogi - következménye - tette hozzá a politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke úgy véli: március 15-e környékén újra olyan hangulat alakulhat ki, amely általános tiltakozási hullámot indíthat el, az országnak azonban lassan elege van ebből, nyugodtabb, konszolidáltabb időszakra vágyik.

Szinte lehetetlen

Stumpf István kijelentette: ha a népszavazás valóban az igenek elsöprő többségét hozza, szinte lehetetlen, hogy a kormány vissza tudja szerezni az emberek bizalmát.

A Fidesszel szemben is megjelenik azonban majd az elégedetlenség, ha a referendum hatására sem történik semmi, a kormány kitart, Gyurcsány Ferenc pedig nagy küzdőként ragaszkodik a székéhez és túléli az első hónapokban rá nehezedő nyomást - fejtette ki a politológus.

Mindenki az igenek elsöprő győzelmét várja, ha mégis más eredmény születne, az az ellenzék számára okozna fejtörést: ez megerősíthetné Gyurcsány Ferenc, ugyanakkor meggyengíthetné Orbán Viktor pozícióját - közölte a Századvég Alapítvány elnöke.

A nemek győzelme stratégiájának újragondolására kényszerítené a Fideszt, és a vezetés eddigi politikáját is megkérdőjelezné - mondta Stumpf István.

Hanganyag: Mong Attila