Bírósághoz fordult a MÁV a sztrájk miatt

InfoRádió / MTI
2008. február 5. 11:14
A MÁV Zrt. a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által szervezett sztrájkkal összefüggésben - közölte a társaság. Közben a MÁV tájékoztatás szerint a nappali műszakban szolgálatra vezényelt forgalmi dolgozók csaknem 92 százaléka felvette a munkát.

A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult a MÁV Zrt. a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által szervezett sztrájk miatt - közölte a társaság.

A MÁV Zrt. a szakszervezet Munka Törvénykönyvében meghatározott együttműködési kötelezettségének, továbbá rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének megsértése, valamint a sztrájkjoggal való visszaélése miatt kér jogorvoslatot.

Közben a MÁV tájékoztatása szerint a nappali műszakban szolgálatra vezényelt forgalmi dolgozók csaknem 92 százaléka felvette a munkát. A vasúttársaság sajtófőnöke közölte: a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által hirdetett sztrájk miatt továbbra is kiszámíthatatlan a vonatközlekedés.

Kavalecz Imre arról számolt be, hogy a fővárosban a Déli és a Kelenföldi pályaudvarról közlekednek a vonatok, a Keleti viszont nem fogad és nem is indít szerelvényeket. Hozzátette: a Budapest-Vác vonalon óránként egy vonat jár.

A VDSZSZ korábban közölte: továbbra is elfogadhatatlannak tartja a MÁV ajánlatait. Oroszi Rudolf, az érdekképviselet ügyeletese szerint nincs sok esély arra, hogy kedden megállapodjanak a még elégséges szolgáltatásról, mert - mint mondta - a vasúttársaság egyetlen javaslatukat sem fogadja el, és kitart amellett, hogy a sztrájk idején legalább a vonatok fele közlekedjen.

A VDSZSZ az idei béremelésen felül 10 százalékos, júliusig visszamenőlegesen érvényes bérnövelést követel, emellett azt, hogy minden munkavállaló egyszeri 250 ezer forintot kapjon a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.