A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának távozását követeli a Fidesz

Infostart
2008. február 5. 12:03
A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának felmentését kéri a Fidesz. A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke kijelentette: miután a nemzetközi sajtóban megjelent, hogy Laborc Sándor KGB Akadémián történt kiképzése aggasztó lehet, előfordulhat, hogy a NATO-tagországok kevésbé osztják majd meg egymással hírszerzési értesüléseiket.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának kinevezése veszélyezteti Magyarország NATO szövetségesi megítélését.

Németh Zsolt azután beszélt erről, hogy a nemzetközi sajtó szerint az Észak-atlanti Szövetség több tagállama számára is aggasztó, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi főigazgatója korábban 6 évet töltött Moszkvában a KGB Akadémiáján.

Az ellenzéki politikus úgy véli: előfordulhat, hogy a tagországok emiatt kevésbé osztják majd meg egymással hírszerzési értesüléseiket.

A fideszes képviselő emlékezetetett: Gyurcsány Ferenc kormányfő tavaly szakított a konszenzusos kinevezési gyakorlattal és parlamenti bizottsági jóváhagyás nélkül helyezte Laborc Sándort a hivatal élére.

Németh Zsolt megerősítette: a Fidesz és a KDNP addig nem vesz részt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának munkájában, amíg a Nemzetbiztonsági hivatal jelenlegi főigazgatója a posztján marad.

A neves amerikai napilap, a The New York Times hétfői számában egy NATO-diplomatára hivatkozva azt írta: egyes NATO-országok a jövőben visszatarthatnak hírszerzési értesüléseket. "Itt ez az ember, aki KGB-kiképzést kapott (...) nem hiszem, hogy olyan sokat változott volna a szemlélete" - mondta egy neve elhallgatását kérő diplomata, hozzátéve, hogy "a NATO-ból sok minden kiszivárog".

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást