A környezetvédelmi miniszter az osztrák bőrgyárak termelésének visszafogását kéri

InfoRádió / MTI
2008. február 5. 12:54
Az osztrák bőrgyárak termelésének visszafogását sürgeti a környezetvédelmi miniszter a Rába habzásának megállítása érdekében. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú kárelhárítási készültséget rendelt el.

Fodor Gábor azután határozott arról, hogy kéri az osztrák bőrgyárak termelésének visszafogását, hogy a napokban csaknem a háromszorosára nőtt az üzemek által használt, a habzásért is felelőssé tehető cserzőanyag koncentrátuma a folyóban.

A tárca tájékoztatása szerint a miniszter február 20-ára összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, hogy magyarázatot kapjon az újbóli habzásra, valamint hogy áttekintsék a nyáron közösen elfogadott Rába akcióprogram végrehajtását, a Rába-akciócsoport vezetői pedig már csütörtökön összeülnek.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú kárelhárítási készültséget rendelt el, a szakemberek folyamatos, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, és laboratóriumi méréseket végeznek.

A miniszter az InfoRádióban elmondta: kezdeményezi azt is, hogy 100 kilométeres hosszon mérjék fel az esetleges további szennyező forrásokat a folyó osztrák szakaszán.