A Feszty-körképet is károsította a beázás

Infostart
2008. február 5. 15:40
A Szépművészeti Múzeum főrestaurátora hétfőn megvizsgálta a Feszty-körképet és a festmény épületét. Szentkirályi Miklós az InfoRádiónak azt mondta: a beázás már károsította a vásznat és a körülötte lévő terepasztalt. A Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke hozzátette: azonnal meg kell kezdeni a felújítást és a helyreállítást.

Jelenleg is 8-10 műanyagvödör éktelenkedik a Feszty-körkép körül, a majdnem kétezer négyzetméteres műalkotásnak otthont adó épület ugyanis folyamatosan beázik, ha esik az eső vagy havazik. Mindez amiatt van, hogy a tetőként szolgáló kátrányzsindely elmozdult a helyéről. A beázás miatt egy kis mértékben ugyan, de már a festmény is károsodott.

A helyreállításhoz Szentkirályi Miklós szerint minél előbb hozzá kellene látni, hiszen a tizenhárom éve megnyílt tárlat és a híres festmény takarítása is rendre elmaradt - utoljára öt éve végeztek ilyet -, holott ezt is legfeljebb kétévente meg kellett volna tenni.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legfőbb látványossága a megyei önkormányzat egyik kht.-jának kezelésében van, maga "A magyarok bejövetele" című festmény azonban az államé.

Az előző vezetést hibáztatják

A Csongrád Megyei Önkormányzat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark előző vezetését tartja felelősnek azért, hogy a Feszty-körkép veszélybe került az elhanyagolt épület beázása miatt - mondta az InfoRádiónak a megyei közgyűlés alelnöke. Zakar Péter hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat biztosítani fogja a rekonstrukcióhoz szükséges pénz nagy részét, de hozzátette, hogy számítanak az állam segítségére is.

Korábban az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója az InfoRádióban azt mondta: 200 millió forint kellene a Feszty-körkép épületének felújításához. Horváth Gábor közölte: most egy turisztikai pályázat sikerében bíznak, amelynek révén nemcsak az épület helyrehozatalára, hanem más fejlesztésekre is lenne pénzük. Szükség van rá, mert a körkép valóban nagy veszélyben van a beázás és a gombásodás miatt - tette hozzá az igazgató.

Feszty Árpád 1894-ben elkészült panorámaképe nem először kerül veszélybe. Olyan sokszor bontották le és állították ki, hogy már 1909-ben felújításra szorult. A II. világháborúban bombatámadás érte a körkép épületét, a festmény súlyosan károsodott. Legutóbb lengyel restaurátorok hozták helyre 1991-ben. A honfoglalást ábrázoló kép 1995-től látható Ópusztaszeren.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zakar Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást