eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma

Szennyezett levegő: a betegek maradjanak otthon!

Tovább romlott a levegő minősége a fővárosban. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vezetője szerint a betegek és a gyerekek jobb, ha nem mennek az utcára. Páldy Anna az InfoRádiónak elmondta: a magyar szakemberek most dolgozzák ki, hogy milyen szállópor-koncentrációnál rendeljenek el riasztást.

Már nem fúj a szél, ezért ismét emelkedett a légszennyezettség mértéke. A legrosszabb szállópor-szennyezettségi adatokat a forgalomtól terhelt belvárosi állomásokon, valamint Csepelen és Nagytétényben mérték a szakemberek - mondta az InfoRádiónak az Országos Környezetegészségügyi Intézet vezetője.

Páldy Anna azt javasolja, hogy a tüdő- és légzőszervi megbetegedésekben, illetve szívbetegségben szenvedők minél kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn, és figyeljenek oda a tüneteikre.

A főorvos szerint ennél a légszennyezettségi szintnél még csak az igazán érzékeny egészséges emberek tapasztalhatnak kaparó, viszkető érzést a felső légútjaikban, esetlen többet kell köhögniük.

Az időjárástól függ, hogy tovább romlik-e a helyzet: ha felhős, szélcsendes napok következnek, akkor a légszennyezettség mértéke is nő - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet vezetője.

Még tárgyalnak

A bécsihez hasonló szmogriasztási küszöbértéket állapítana meg a szálló por miatt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ausztria fővárosában ugyanis a magyarországi küszöbérték negyede is elegendő a szmogriadó elrendeléséhez.

Vágvölgyi Györgyi, a tárca vezető főtanácsosa az InfoRádióban elmondta: jelenleg a levegőben lévő szállóporra vonatkozó egészségügyi határérték 50 mikrogramm/köbméter, a tájékoztatási küszöbérték 500, a szmogriadó küszöbértéke pedig 600 mikrogramm/köbméter.

Igaz, ezek az adatok a szállópor és a kén-dioxid együttes koncentrációjára vonatkoznak, azaz Magyarországon nemcsak a határérték, hanem az adatok meghatározásának módja is elér a szomszédos országok gyakorlatától.

Bécsben például a tájékoztatási küszöbérték 100 mikrogramm/köbméter, a szmogriasztásé pedig 150.

A szakember szerint a napjainkban tapasztalható rossz légszennyezettségi adatok mellett a bécsi mércével sem kellene még riasztást elrendelni, a határérték feletti koncentráció ugyanis csak akkor veszélyes az egészségre, ha 24 órán keresztül áll fenn.

Hanganyag: Sigmond Árpád és Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×