eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Olcsóbb az oltás, mint a gyógyítás, mégsem fizeti az OEP

Meg kell találni a módját annak, hogy a 13-18 év közötti lányokat széles körben be lehessen oltani a méhnyakrákot okozó humánpapilloma-vírus ellen - erre a véleményre jutott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szakmai csoportja. Ennek nem csak népegészségügyi haszna lenne. A megelőzés a szakemberek szerint olcsóbb, mint a méhnyakrák kezelése.

Népegészségügyi és költséghatékonysági szempontból is egyaránt előnyös lenne, ha a nemi életük előtt álló lányokat beoltanák a humánpapilloma-vírus ellen - állapította meg az OEP szakmai csoportja.

A méhnyakrák kialakulásáért 99 százalékban a humánpapilloma-vírus felel. Akik még nem éltek szexuális életet, azoknak a szervezetében még nincs jelen a vírus, így esetükben hatékony megelőzést jelent a vakcina.

Két önkormányzatnak megéri

Magyarországon két önkormányzat, a százhalombattai és a budapesti, V. kerületi önkormányzat már beépítette a költségvetésétbe, hogy az említett korosztályt beoltatja. Egy oltás nagyjából 90 ezer forintba kerül.

Azt pedig az egészségbiztosító szakemberei is kiszámították: olcsóbb lenne minden érintett fiatalt beoltatni, mint a kialakult betegséget kezelni. De hogy pontosan milyen forrásból finanszírozható ez, arra egyelőre nem tudták megadni a választ.

A gyógyszerkassza erre nem alkalmas - mondta el az InfoRádióban Molnár Barbara, az OEP szóvivője. Abból ugyanis legfeljebb 90 százalékos kedvezményt adhatnak, ám a védőoltás a szülőknek így is majd 10 ezer forintjába kerülne, amit sok szülő nem tudnak felvállalni.
Az oltásra - amelyet szerinte a hepatitis elleni védőoltással együtt, a nyolcadikosoknak adhatnának be -, más, költségvetési forrásból kell keretet biztosítani. A labda tehát a minisztériumnál van, de idén már valószínűleg nem találnak módot erre - tette hozzá.

Az általános iskolák egy évfolyamára az egész országban összesen nagyjából 50 ezer lány jár. Így az első évi oltás után - amikor több évfolyamnak kell egyszerre biztosítani a vakcinát -, évente nagyjából 4,5 milliárd forintot emésztene fel a program.

Bárkinek hasznos lehet

Újabban az orvosok már nem csak a szexuális életük előtt álló lányoknak ajánlják a vakcinát. A méhnyakrák ugyanis az újrafertőződések által alakul ki, így azoknak a nőknek is hasznos lehet, akiknek a szervezetében korábban már jelen volt, de kiürült onnan. A már megkapott fertőzés ugyanis az esetek 80 százalékában egy éven belül eltűnik.

Többen cáfolják azt az általános vélekedést is, hogy a férfiak kizárólag hordozói a vírusnak, rájuk semmilyen veszélyt nem jelent. A védőoltás számukra is hasznos lehet, igaz, a humánpapilloma-vírus náluk ritkábban és kevésbé súlyos betegségeket vált ki.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×