eur:
394.22
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Májustól lehet rendezetten otthon szülni

Május elején hatályba léphet az otthon szülés törvényi szabályozása - jelentette be az egészségügyi miniszter, miután a témában szülész-nőgyógyász szakemberekkel egyezetett.

Horváth Ágnes közölte: az orvosszakma és a bábák számára egyaránt elfogadható, és a szülő nők döntésén alapuló rendszert szeretnének létrehozni.

A miniszter elmondta: a minisztérium a témával összefüggésben a tél végégig benyújtja a szövegbeli módosításra vonatkozó javaslatokat az egészségügyi törvényhez.

Geréb Ágnes, szülész-nőgyógyász az egyeztetés után arról beszélt: a szabályozást azért kérték, hogy a bábák törvény által szabályozott módon vezethessenek le otthon szülést.

A független bába úgy vélte: az otthonszülések száma, ami eddig évente 250-300 volt, a szabályozás életbelépésével sem fog érdemben változni.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalásában azután kérte az otthon szülés jogi és etikai feltételrendszerének kidolgozását, hogy tavaly szeptember meghalt egy újszülött, akit egy fővárosi születésházban hozott világra az édesanyja.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×