Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lezuhant egy magyar katonai helikopter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy ember meghalt, három megsérült, amikor lezuhant és kiégett egy Mi-8-as katonai helikopter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Oballánál, Törökszentmiklós közelében.

Egy ember meghalt, kettő súlyosan, egy könnyebben megsérült, amikor balesetet szenvedett egy Mi-8-as típusú helikopter - mondta el a távirati irodának Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Magyar Honvédség közölte: 18 óra 19 perckor az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó Mi-8 típusú helikopter kiképzési feladat végrehajtása közben, Törökszentmiklóstól nyolc kilométerre északra, lakott területen kívül, kijelölt gyakorló területen földnek ütközött, kigyulladt, majd kiégett.

Sélleiné Márki Mária, a három sérültet ápoló szolnoki Hetényi Géza Kórház vezetője elmondta: egyikük zúzódásokat szerzett, társai viszont súlyos égési, valamint mellkasi és koponyasérüléseket szenvedtek.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök a helyszínen fejezték ki részvétüket az elhunyt főtörzsőrmester családjának.

Sokoldalú forgószárnyas

A szovjet tervezésű Mi-8-as (NATO-kódneve: Hip, azaz csipkebogyó) többcélú szállító helikopter, amely alkalmas csapatok és utánpótlás szállítására, de rakétákkal alakulatok közvetlen tűztámogatására is.

A Mi-8-as alkalmazható harci, kutató-mentő, vagy tüzérségi-tűzfelderítő helikopterként is. Külső függesztményrendszere lehetővé teszi nagyméretű, a tehertérben el nem helyezhető terhek szállítását maximum 3 tonnáig.

A helikopter hagyományos, egy forgószárnyas, faroklégcsavaros elrendezésű. A két gázturbinás hajtóművet a törzs felső részére építették. A két hajtómű biztosítja a biztonságos repülést és a leszállóhely elérését az egyik hajtómű leállása esetén.

A fő üzemanyagtartályok a törzs két oldalán helyezkednek el. Nagyhatótávolságú repülések esetén a tehertétben további két kiegészítő üzemanyagtartály beszerelésére van lehetőség. A helikopter futóművei nem behúzhatóak, két főfutóból és egy orrfutóból állnak.

A Wikipedia internetes lexikon adatai szerint a Magyar Honvédség nyolc Mi-8T, illetve Mi-9-es helikopterrel rendelkezik.

Hanganyag: Gál Ildikó