eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Lezuhant egy magyar katonai helikopter

Egy ember meghalt, három megsérült, amikor lezuhant és kiégett egy Mi-8-as katonai helikopter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Oballánál, Törökszentmiklós közelében.

Egy ember meghalt, kettő súlyosan, egy könnyebben megsérült, amikor balesetet szenvedett egy Mi-8-as típusú helikopter - mondta el a távirati irodának Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Magyar Honvédség közölte: 18 óra 19 perckor az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó Mi-8 típusú helikopter kiképzési feladat végrehajtása közben, Törökszentmiklóstól nyolc kilométerre északra, lakott területen kívül, kijelölt gyakorló területen földnek ütközött, kigyulladt, majd kiégett.

Sélleiné Márki Mária, a három sérültet ápoló szolnoki Hetényi Géza Kórház vezetője elmondta: egyikük zúzódásokat szerzett, társai viszont súlyos égési, valamint mellkasi és koponyasérüléseket szenvedtek.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök a helyszínen fejezték ki részvétüket az elhunyt főtörzsőrmester családjának.

Sokoldalú forgószárnyas

A szovjet tervezésű Mi-8-as (NATO-kódneve: Hip, azaz csipkebogyó) többcélú szállító helikopter, amely alkalmas csapatok és utánpótlás szállítására, de rakétákkal alakulatok közvetlen tűztámogatására is.

A Mi-8-as alkalmazható harci, kutató-mentő, vagy tüzérségi-tűzfelderítő helikopterként is. Külső függesztményrendszere lehetővé teszi nagyméretű, a tehertérben el nem helyezhető terhek szállítását maximum 3 tonnáig.

A helikopter hagyományos, egy forgószárnyas, faroklégcsavaros elrendezésű. A két gázturbinás hajtóművet a törzs felső részére építették. A két hajtómű biztosítja a biztonságos repülést és a leszállóhely elérését az egyik hajtómű leállása esetén.

A fő üzemanyagtartályok a törzs két oldalán helyezkednek el. Nagyhatótávolságú repülések esetén a tehertétben további két kiegészítő üzemanyagtartály beszerelésére van lehetőség. A helikopter futóművei nem behúzhatóak, két főfutóból és egy orrfutóból állnak.

A Wikipedia internetes lexikon adatai szerint a Magyar Honvédség nyolc Mi-8T, illetve Mi-9-es helikopterrel rendelkezik.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×