A kórházak nagy része nem tud eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek

Infostart
2008. január 31. 13:34
A kórházak nagy része képtelen lesz eleget tenni a legújabb várólista rendeletnek, amely szerint betegfogadási listát kell vezetni minden olyan területen, amely nem tartozik az intézményi várólistához. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, az intézmények és az OEP sincs felkészülve arra, hogy február elsejével elindulhasson a rendszer. Az egészségügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy a kórházak további türelmi időt kérnek.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az intézmények nagy része nem tudja majd péntektől a jogszabályoknak megfelelően vezetni a betegfogadási listákat.

Varga Ferenc az InfoRádióban kiemelte: a várólistákról szóló rendelet módosítása vezette be a betegfogadási lista fogalmát, ugyanakkor a vonatkozó rendeletet csak néhány napja ismerték meg a kórházak. A betegfogadási listára például akkor kerülhet valaki, ha eleve kér egy bizonyos időpontot vagy orvost.

A gond az, hogy ennek a listának a felállítása és a jelentési kötelezettség olyan határidővel jelent meg, amelyet a kórházak nem tudnak tartani - hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Kifejtette: január 23-án jelent meg a rendelet, január 28-án jutott el a kórházakhoz, de február elsejétől már a betegfogadási listát kellene vezetni, és a jelentési kötelezettségnek is két héten belül, minden hónap 15-éig eleget kellene tenni.

Az OEP-nek kell elkészíteni azt a szoftvert, amely kapcsolódik az intézményi informatikai rendszerekhez, de ez még nincsen kész - emelte ki Varga Ferenc.

Ha a kórházak elmulasztják a jelentési kötelezettségüket, akkor szankcióként a teljesítménydíjból két százalékot vonnak le - közölte.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az előjegyzési lista mindenki érdekeit szolgálta, így ezt kellett volna javítani, és akkor az egész rendszer jól működne.

Az ügyben délután egyeztet az egészségügyi tárca az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral és az Egészségbiztosítási Felügyelet képviselőivel.Egy kormányrendelet szerint február elsejétől az egészségügyi szakellátásokban is listát kell vezetni a betegek jelentkezéséről és a kezelésekről.

Az intézmény úgynevezett betegfogadási listát köteles bevezetni azokra az ellátásokra, amelyekre eddig nem volt várólista.

Gyakorlatilag egy új várólistáról van szó, amely a korábbi bejelentkezési rendszert váltja fel.

A betegfogadási lista a szakrendelésekre is vonatkozik. Minden egyes szakrendelésnek külön listát kell vezetnie, így ha egy kórházban 30 szakrendelés van, akkor a 30 szakrendelés összes betegének adatát fel kell dolgozni.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez olyan mennyiségű adatot jelent kórházanként, hogy ha már el is készült volna az OEP listakezelő szoftvere, akkor sem tudják, hogy képesek lennének-e a megnövekedett adminisztrációs feladatokat ellátni.

Az új rendszer a betegeknek nem jelent plusz terhet, a listára a háziorvos teszi a beutaltakat. A kórházaknak a betegfogadási listáról is minden hónap 15-éig jelentést kell tenniük az Egészségbiztosítási Felügyeletnél.

A jelentésben szerepelnie kell a listára kerülés időpontja mellett annak is, hogy a beteg megjelent-e az adott időpontban, és ha nem, miért. Ha új időpontban történt a kezelés, azt is jelezni kell.

A kormányrendelet szerint hét területen - szemészeti, ortopédiai, sebészeti, kardiológiai, urológiai, nőgyógyászati és fül-orr-gégészeti szakellátásokon - kell betegfogadási listát vezetni.

A Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség levélben kérte a minisztert, hogy átmenetileg függessze fel jogszabályt, mert az intézmények nem tudják teljesíteni az előírásokat. A rendelet szerint ezért megbírságolhatják a kórházakat.Az egészségügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy a kórházak további türelmi időt kérnek, és azt állítják, hogy képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek.

Horváth Ágnes azt mondta: a büntetéssel egy hónapot várnak, vagyis ennyi türelmi időt kapnak a kórházak. Március 15. után a finanszírozás 2 százalékát vonják el attól az intézménytől, amelyik nem teszi közzé a várólistát.

A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy egyes kórházaknak nincsen honlapja, így a várólistát sem tudják a világhálón közölni.

Horváth Ágnes hangsúlyozta: a nyilvános várólisták célja az, hogy minden nyilvános legyen. A tárcavezető hozzátette: a kórházaknak nem két napjuk volt a kötelezően előírt várólista nyilvántartás létrehozására.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a minisztérium álláspontjáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást