Nem lépnek az állami hatóságok, hiába magas a légszennyezettség

Infostart
2008. január 30. 13:10
A fővárosi önkormányzat tud arról, hogy Budapest több pontján folyamatosan meghaladja a légszennyezés az egészségügyi határértéket, ám beavatkozni addig nincs hatásköre, míg a füst sűrűsége túl nem lépi a szmogriadó magasabb határértékét. Molnár Zsolt, a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának helyettes vezetője szerint a két érték közötti sávban az állami hatóságok illetékesek bármilyen lépést tenni, ám erre még nem volt példa.

A főváros légszennyezettségét 11 ponton mérik, de a mérési eredmények alapján a fővárosra egységesen kell intézkedést hozni - közölte az InfoRádióval a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának helyettes vezetője.

Molnár Zsolt szerint reálisnak tűnik, hogy az egyik mérőponton 23 napon keresztül haladta meg az egészségügyi határértéket a légszennyezés. Hozzátette: az Erzsébet téren kedden is jelentősen túllépte az értéket a légszennyezettség mértéke.

A fővárosnak nincs hatásköre, hogy rövid távon intézkedjen - hangsúlyozta Molnár Zsolt.

A főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának helyettes vezetője kifejtette: ha a légszennyezettség túllépi az egészségügyi határértéket, akkor a közegészségügyi vagy a környezetvédelmi hatóság kezdeményezésére a közlekedési hatóság vezethet be forgalomkorlátozást.

A főváros akkor léphet, ha a szmogriadó küszöbértékeit meghaladja a füst sűrűsége, de a két határérték között nincs hatásköre a fővárosnak - emelte ki.

Molnár Zsolt hozzátette: nem tud arról, hogy az állami hatóságok bármilyen lépést tettek volna eddig.

Az InfoRádió keresi az ügyben a közlekedési hatóságot is.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást