Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: uniós pénzből folytat pártkampányt a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz alelnöke szerint a kormány kétmilliárd forint uniós pénzből pártpropagandát folytat. A legnagyobb ellenzéki párt Debrecenbe kihelyezett elnökségi ülése után Kósa Lajos az InfoRádiónak elmondta: kezdeményezik az önkormányzati lakások lakbérét terhelő áfa visszavonását, valamint a gyermekélelmezés ügyének fordított áfából történő kivételét.

Nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat az új áfatörvény - mondta az InfoRádióban Kósa Lajos, az ellenzéki párt alelnöke, debreceni polgármester. A törvény ugyanis lehetőséget ad a helyhatóságoknak arra, hogy az áfakörbe sorolják-e magukat.

Ha nem teszik, akkor a szerény bevételeikre rárakódó áfát nem tudják visszaigényelni. Ha belépnek, akkor azonban az önkormányzati lakások bérleti díját is áfa növeli, ez pedig nagy terheket ró a lakókra.

Kósa Lajos azt is elmondta: a Fidesz elnöksége debreceni ülésén elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kormány európai uniós forrásokból pártkampányt folytat, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról tartandó népszavazás kapcsán.

Hozzátette: eddig kétmilliárd forintot költöttek el erre a célra.

A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke reagálásában az MTI-nek elmondta: mivel ezen a területen sok volt az áfacsalás, az új áfatörvény kiterjeszti a fordított adózást az ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásokra. A fordított áfa szintén áfafizetési kötelezettséget jelent, ám azt a szolgáltató nem számlázza ki az ügyfélnek, és nem szedi be tőle, hanem az ügyfél köteles azt befizetni az államnak.

Pichler Ferenc hozzátette: ez nem érinti a gyermekétkeztetést. A lakás és egyéb ingatlanok azonos kezelését az áfa szempontjából uniós irányelv teszi kötelezővé.

Az önkormányzat választhat, hogy az általános szabályt választja vagy adóztat - fogalmazott a pénzügyi tárca sajtófőnöke.

Hanganyag: Németh Zoltán