Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarok inkább itthon maradnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyarok szinte az utolsók az újonnan csatlakozott uniós tagállamok mobilitási listáján. A maradás legfőbb oka a nyelvtudás és a szakképzettség hiánya, de sokan félnek attól is, hogy elveszítik családi, baráti kapcsolataikat.

Az európai uniós csatlakozásunk, azaz 2004 májusa óta csaknem 70-80 ezer magyar próbált hosszabb vagy rövidebb időre munkát vállalni egy másik tagállamban - mondta el az InfoRádióban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzetközi és Migrációs Főosztályának vezetője.

Eközben a lakosságát tekintve kevesebb mint négyszer akkora Lengyelországból csaknem tízszer ennyi ember próbált szerencsét eddig csak Nagy-Britanniában.

A magyarok nem mobilisak - jelentette ki Kovács Géza, aki szerint ennek legfőbb oka az, hogy kevesen beszélnek idegen nyelveket. Bár a fiatalokra már ez sem igaz - tette hozzá az osztályvezető.

A hivatal felmérése szerint - amelyet 800 ember megkérdezésével végeztek - sokan félnek attól is, hogy az országot elhagyva elveszítik a munkájukat, egzisztenciájukat, és nem lesz hova visszatérniük. Az is visszatartó erő, hogy külföldön egyedül lennének, a család segítsége nélkül.

Meglepően sokan adták azonban azt a választ, hogy nem szívesen válnak el a családtól és a barátoktól.

Akik mégis útnak indulnak, leggyakrabban egy-két évig maradnak külföldön. Kicsit kevesebben vannak, akik ennél hosszabb kinttartózkodást terveznek, a legkevesebben pedig azok, akik csak szezonális munkát vállalnának külföldön.

A magyarok körében is a legkedveltebb célország Nagy-Britannia, illetve Németország és Ausztria.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa