Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevés a szakápoló, ez pedig a betegek életébe is kerülhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte kevesen vannak az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók a kórházakban - derült ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felméréséből. Eszerint Magyarországon nem ritka, hogy egy ápolóra 40-60 beteg jut, miközben az európai uniós átlag tizenöt.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint a betegek életét is követelheti, ha kevés ápolót alkalmaznak a kórházak. A képzett szakember hiánya nem csak az egészségügyi protokollok betartását teszik lehetetlenné.

Nemzetközi normák írják elő, hogy például egy katéterezésnél hány embernek kell közreműködnie ahhoz, hogy az higiénikus legyen, de azt is, hogy milyen sűrűn kell mozgatni a beteget, hogy ne alakuljon ki nála felfekvés.

Az ápolók feladata az is, hogy figyeljék a súlyos betegek életjelenségeit is. Ha azonban túl sok felé kell figyelniük, nem tudják feladatukat megfelelően ellátni - mutatott rá Balogh Zoltán arra, milyen veszélyekkel járhat, ha túl sok beteget bíznak egy ápolóra.

A három kórház összevonásával létrejött Állami Egészségügyi Központba legalább 25-30 százalékkal kevesebb szakápolót, műtőst és egészségügyi szakdolgozót vettek fel a szükségesnél.

Balogh Zoltán hozzátette: a Magyarországgal azonos méretű Csehországban csaknem 12 ezerrel több szakdolgozót alkalmaznak, az európai uniós átlag pedig lényegesen meghaladja a hazait.

Hanganyag: Torda Júlia