Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén még nem jár kedvezmény a részecskeszűrőre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év vége előtt biztosan nem születik meg a szabályozás arról, hogy támogatást vagy adóvisszatérítést kapjanak a dízelműködtetésű autóbuszok és gépkocsik tulajdonosai, akik részecskeszűrőt szereltetnek fel járműveikre a levegőszennyezés csökkentésére - tájékoztatta az InfoRádiót a Környezetvédelmi Minisztérium levegő, zaj és közlekedési osztályvezetője. Bibók Zsuzsa hozzátette: jelenleg zajlik az egyes szűrőtípusok műszaki vizsgálata, ezután kezdődik a szabályozás előkészítése.

A Közlekedéstudományi Intézet végzi a konkrét méréseket, a kutatók kipróbálják a piacon hozzáférhető részecskeszűrőket és megnézik, hogy a magyar viszonyoknak melyik felelne meg a leginkább. Ennek alapján fogják kidolgozni a támogatási rendszert - mondta el az InfoRádiónak a Környezetvédelmi Minisztérium levegő, zaj és közlekedési osztályvezetője.

Bibók Zsuzsa hozzátette: az már nyilvánvaló, hogy vannak olyan részecskeszűrők, amelyek nem lesznek alkalmasak például a tömegközlekedési eszközök okozta levegőszennyezés csökkentésére.

Pályázati és támogatási lehetőséget is jelenthet ez azoknak az önkormányzatoknak, amelyek tömegközlekedési eszközöket üzemeltetnek - hangsúlyozta az osztályvezető. Arra is figyelmeztetett: Magyarországon nincsen olyan adóforma, amely lehetővé tenné a költségek visszatérítését a részecskeszűrőt felszereltető gépjárművek tulajdonosainak.

Hanganyag: Torda Júlia