eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Idén még nem jár kedvezmény a részecskeszűrőre

Az év vége előtt biztosan nem születik meg a szabályozás arról, hogy támogatást vagy adóvisszatérítést kapjanak a dízelműködtetésű autóbuszok és gépkocsik tulajdonosai, akik részecskeszűrőt szereltetnek fel járműveikre a levegőszennyezés csökkentésére - tájékoztatta az InfoRádiót a Környezetvédelmi Minisztérium levegő, zaj és közlekedési osztályvezetője. Bibók Zsuzsa hozzátette: jelenleg zajlik az egyes szűrőtípusok műszaki vizsgálata, ezután kezdődik a szabályozás előkészítése.

A Közlekedéstudományi Intézet végzi a konkrét méréseket, a kutatók kipróbálják a piacon hozzáférhető részecskeszűrőket és megnézik, hogy a magyar viszonyoknak melyik felelne meg a leginkább. Ennek alapján fogják kidolgozni a támogatási rendszert - mondta el az InfoRádiónak a Környezetvédelmi Minisztérium levegő, zaj és közlekedési osztályvezetője.

Bibók Zsuzsa hozzátette: az már nyilvánvaló, hogy vannak olyan részecskeszűrők, amelyek nem lesznek alkalmasak például a tömegközlekedési eszközök okozta levegőszennyezés csökkentésére.

Pályázati és támogatási lehetőséget is jelenthet ez azoknak az önkormányzatoknak, amelyek tömegközlekedési eszközöket üzemeltetnek - hangsúlyozta az osztályvezető. Arra is figyelmeztetett: Magyarországon nincsen olyan adóforma, amely lehetővé tenné a költségek visszatérítését a részecskeszűrőt felszereltető gépjárművek tulajdonosainak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×