Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A fővárosban legfeljebb 300 kátyút kell kerülgetni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt évek útfelújításainak köszönhetően körülbelül a tizedére esett vissza a kijavítandó kátyúk száma a fővárosi főútvonalakon - mondta az InfoRádiónak Csanádi Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közútfenntartási igazgatója. Jelenleg mintegy száz-háromszáz kátyút javítanak folyamatosan.

Idén januárban - az enyhe időjárás miatt - jóval kevesebb kátyú keletkezett, mint az elmúlt években: korábban 2-3 ezret kellett kijavítani ebben az időszakban - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közútfenntartási igazgatója.

Csanádi Csaba közölte: 2005-ben 91 ezer, 2006-ban 73 ezer, tavaly pedig már csak 16 ezer darab úthibát kellett rendbe hoznia az FKF Zrt. munkatársainak.

Jelenleg száz-háromszáz még ki nem javított kátyú van azokon a fő- és tömegközlekedési útvonalakon, amelyeket az FKF Zrt. üzemeltet - tette hozzá a szervezet közútfenntartási igazgatója.

Az útellenőrök hetente két alkalommal járják végig az 1.043 kilométernyi közúthálózatot, majd számítógépes rendszerben regisztrálják az újonnan keletkezett kátyúkat. Ennek alapján végzik a javítást az FKF Zrt. kivitelező részlegének munkatársai - mondta Csanádi Csaba.

Attól, hogy kevesebb kátyút kell kijavítani, nem marad több pénze a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek, hiszen már 2007-ben is jelentősen csökkent az úthibák javítására biztosított összeg - közölte a közútfenntartási igazgatója.

Csanádi Csaba beszámolt arra is: a kátyúk számának csökkenésével arányosan egyre kevesebb az autósok által benyújtott kártérítési követelések száma, idén még csak három érkezett.

Hanganyag: Tenczer Gábor