A légszennyezettség szinte minden nap meghaladja a határértéket

Infostart
2008. január 29. 14:55
Az idei évből eddig 29 nap telt el, ezek közül 23-ban a budapesti levegő szennyezettsége meghaladta az egészségügyi határértéket. Több civil szervezet, a Stop Szmog! kampány szervezői ezért demonstrációt tartottak a fővárosban, méghozzá nem is akárhol.

A Heim Pál Gyermekkórház elé szervezte látványos tiltakozó akcióját a Levegő Munkacsoport, a Kerékpáros Klub és a Greenpeace Magyarország környezetvédelmi szervezet. Hogy miért pont ide?

Mert ez az az intézmény, amelyben a legsúlyosabb asztmás vagy más légúti betegségben szenvedő gyermekeket kezelik, az egészségügyi átalakítás óta - mondta az InfoRádióban Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője.

Õk korábban a Svábhegyi Gyermekkórházban, egy jó levegőjű környéken gyógyulhattak, most azonban - annak ellenére, hogy betegségük súlyossága szoros kapcsolatba hozható az általuk beszívott levegő szennyezettségével - a város legszennyezettebb részén kaptak helyet.

Elmondta azt is: Magyarországon egyre nő az asztmás és szénanáthás gyerekek száma. Budapesten legalább 15-20 ezer légzőszervi megbetegedéssel küzdő gyerek él.

A rendezvényen elhangzott, hogy a főváros 2006 májusa óta rendelkezik egy olyan levegőtisztaság-védelmi programmal, amellyel a zöldszervezetek is elégedettek. Azzal azonban már nem, hogy ehhez az elmúlt több mint másfél év alatt nem készült el a megvalósításhoz szükséges intézkedési terv, így valójában semmilyen előrelépés nem történt a fővárosi levegő jobbítása érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást