Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudja meg, kiket díjaztak idén a magyar filmkritikusok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiosztották a Magyar Filmkritikusok Díjait. A legjobb dokumentumfilm díját Vági Barbara és Talán Csaba közös alkotása, az Elboronálva című film nyerte.

Óriási elismerésnek tartja az Elboronálva című film társrendezője, Vági Barbara a Magyar Filmkritikusok Díját.

A filmrendező az InfoRádiónak elmondta: a Talán Csabával közösen készített alkotás két, a tanyavilágban élő idős embernek a magánnyal és az elmúlással folytatott harcát mutatja be.

Régóta foglalkoztatott minket, hogy milyen lehet a tanyavilágban élni. A filmhez két olyan idős embert - egy nénit és egy bácsit - találtunk, akik hajlandóak voltak elmesélni az életüket. Rendkívül érdekes forgatás volt - tette hozzá Vági Barbara.

Az Elboronálva - amelyet január 29-én, kedden vetít a Duna TV - a tavalyi Filmszemlén a legjobb operatőri díját kapta. A dokumentumfilm bekerült a legjobb három közé a párizsi filmfesztiválon, később pedig elhódította az Aranyszem díjat is - mondta a rendező.

A páros új alkotása, a Maradunk című dokumentumfilm bemutatója január 30-án, a Filmszemle keretében lesz. A film egy, a vidékről a VIII. kerületbe költözött roma család életéről, tagjainak álmairól, vágyairól szól egy nyolcéves kisfiú szemszögéből - fűzte hozzá Vági Barbara.

A rendező elmondta: már újabb filmjükön dolgoznak, a forgatást várhatóan márciusban kezdik.

A díjazottak

A kritikusok idén a legjobb női epizódszereplő díját Eszenyi Enikőnek ítélték, akit Török Ferenc brókerfilmjében, az Overnightban nyújtott alakításáért jutalmaztak.

A legjobb férfi epizódszereplő Kállai Ferenc lett, aki Sándor Pál Noé Bárkája című alkotásában egy pesti gangos bérház nyugdíjas lakóját formálja meg.

A Csáth Géza írásaiból készült Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című film alkotói két díjat is kaptak: az egyiket a női főszereplő Kirsti Stubo, a másikat a film rendezője, Szász János vehette át.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a kritikusok Zsótér Sándornak ítélték Maár Gyula Töredék cím alkotásában nyújtott alakításáért.

Medvigy Gábor operatőrt ugyancsak a Töredékben, továbbá a Dolina című filmben végzett munkájáért jutalmazták.

A legjobb kisjátékfilm díját Nagy Dénes Együtt című filmje kapta, amely két orosz fivér budapesti találkozását örökíti meg.

A legjobb elsőfilmes rendezés díjazottja Bodgán Árpád lett a Boldog új élet című filmért.

A magyar filmkritikusok B. Nagy László-díját Az Iszka utazásáért Bollók Csaba filmrendező vehette át, míg az életműdíjat idén Gyarmathy Lívia író, filmrendező kapta meg.

A Magyar Filmkritikusok Díjait a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Film- és Tévékritikusi Szakosztálya osztja ki minden évben, amely egyben a FIPRESCI, azaz a Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének magyar tagozataként is működik.