Az influenzajárvány több hétig elhúzódik

Infostart
2008. január 28. 11:50
Várhatóan még hetekig tarthat az egyre terjedő influenzajárvány. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője az InfoRádiónak elmondta: a mostani járványt az influenza új vírusa okozza, ezért jóval több betegre kell számítani, mint az elmúlt években. Szolnoki István szerint a szakembereket is meglepetésként érte, hogy a mostani járvány főleg a fiatal felnőtteket betegíti meg.

Az elmúlt héten tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, 50 ezren fordultak orvoshoz - mondta el az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője. Szolnoki István kiemelte: a megbetegedettek 90 százaléka az influenzát kapta el.

A járvány több hétig el fog húzódni, és az időjárástól függően jóval több megbetegedés lehet - hangsúlyozta.

Szolnoki István elmondta, hogy a mostani járványt egy új vírusvariáns okozta, és ez valamennyi korcsoportot érinti.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője közölte azt is, hogy az átmeneti langyos időjárás kedvez a vírus terjedésének. Ha azonban hamar kitavaszodik, akkor véget érhet a vírus terjedése, mert a napfényt nem bírja az influenza - tette hozzá.

Sok fiatal felnőtt betegedett meg az influenzával, de az Európai Unió tájékoztatása szerint máshol is hasonló a helyzet - emelte ki Szolnoki István.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársa hangsúlyozta: az egészség emberek 3-4 nap alatt kiheverik a megbetegedést, még ha nem is mennek orvoshoz. Sok pihenéssel és lázcsillapító szedésével meg lehet gyógyulni, de ha valaki nem piheni ki a betegséget, szövődmény léphet fel még egy erős szervezet esetében is - tette hozzá.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást