eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Kisebb károkat okozott az erős szél

Csak kisebb károkat és fennakadásokat okozott a vasárnapi erős szél. A tűzoltókat a délutáni órákig összesen kétszáz alkalommal riasztották káresetekhez, személyi sérülés sehol nem történt a szombat éjfél óta tomboló szélviharban, amely várhatóan este nyolc órára csillapodik - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy az erős szél a legtöbb kárt Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megyében okozta, a legerősebb, 115 kilométer/órás széllökéseket Kapuváron és Pápán mérték.

Sopronban, Győrött és Kapuváron fakidőlésekhez, kéményrongálódásokhoz és ágleszakadásokhoz riasztották a tűzoltókat, míg Iván településen lakhatatlanná vált egy ház az erős szél miatt. A Győr-Moson-Sopron megyei településen lévő házból négy gyermeket és szüleiket kellett kiköltöztetni.

Fejér megyében, főként Székesfehérváron és Dunaújvárosban jellemzően házak tetejét bontotta meg, kéményeket rongált meg, fákat döntött ki az erős szél.

Vas megyében Dénesfa, Répcelak, Szombathely és Bükk lakóinak okoztak gondot kidőlt fák, letört faágak - ismertette Dobson Tibor.

Személyi sérülés, tartós áramkimaradás vagy közúti fennakadás sehol nem történt, Budapesten sem, ahol elsősorban reklámtáblákat szakított le az erős szél - fűzte hozzá.

A vonatközlekedésben is csak kisebb problémákat okozott a szélsőséges időjárás: fa dőlt a Veszprémvarsány és Tápszentmiklós közötti vasútvonalra, a felsővezeték-hálózat megrongálódása miatt 30-40 percet késtek a vonatok a Budapest-Pécs vonalon mindkét irányban a délelőtti órákban, és ugyanezen okból egy ideig vonatpótló buszok szállították az utasokat Kiskunmajsa és Harkakötöny között.

A viharos erejű szél a déli órákban leszakította az úttest fölötti forgalomirányító jelzőlámpákat a Veszprémet elkerülő útgyűrű balatonfüredi csomópontjánál, személyi sérülés ott sem történt, a forgalom zavartalan volt, a lámpasor javítását és visszahelyezését a közúti igazgatóság végezte.

Az erős szél az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint este nyolc órára országszerte csillapodik. A fővárosban a viharos szél hatására jelentősen csökkent a légszennyező anyagok koncentrációja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×