Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hetven-nyolcvan riasztást kaptak a tűzoltók a vihar miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hetven-nyolcvan riasztást kaptak a tűzoltók vasárnapra virradóan országszerte a szélvihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ez a szám a mindenkori átlagnak körülbelül másfélszerese.

Az esetek túlnyomó többsége az északi megyékben történt, Győr-Moson-Soprontól Borsod-Abaúj-Zemplénig. Emberéletben nem esett kár, még sérülésről sem tudnak - mondta el Dobson Tibor.

A riasztások oka többnyire fakidőlés, ágleszakadás, utcai elektromos vezeték zárlata, vagy az, hogy a szél feltépett egy bádogtető-darabot.

A vasárnap délelőtti órákban további mintegy ötven riasztást kaptak a tűzoltók a szélvihar miatt; a főleg az ország északi részét érintő viharban személyi sérülés nem történt, a nyugati területeken azonban még erősebb széllökések várhatók - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Elsősorban az ország északi és dunántúli megyéiben riasztották a tűzoltókat letörött, illetve vezetékekre dőlt faágak miatt, tartós áramkimaradás, illetve közlekedési fennakadás azonban sehol nem volt - mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy átmeneti áramkimaradásokra lehet számítani, amíg a tűzoltók javítják a vezetékeket vagy transzformátorokat.

Veszprém, Fejér és Komárom megyében az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint a kora délutáni órákban erős, 120 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani - hívta fel a figyelmet a piros jelzésre Dobson Tibor, hozzátéve, hogy emiatt fokozott figyelemre van szükség az utakon.

Kitért arra, hogy az erkélyről, udvarból érdemes a könnyen mozdítható tárgyakat fedett helyre vinni, és a viharos szélben nem célszerű az utcán tartózkodni, a lakosság ellátását, lakhatását érintő rendkívüli veszélyhelyzet azonban nincs.