eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hetven-nyolcvan riasztást kaptak a tűzoltók a vihar miatt

Hetven-nyolcvan riasztást kaptak a tűzoltók vasárnapra virradóan országszerte a szélvihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ez a szám a mindenkori átlagnak körülbelül másfélszerese.

Az esetek túlnyomó többsége az északi megyékben történt, Győr-Moson-Soprontól Borsod-Abaúj-Zemplénig. Emberéletben nem esett kár, még sérülésről sem tudnak - mondta el Dobson Tibor.

A riasztások oka többnyire fakidőlés, ágleszakadás, utcai elektromos vezeték zárlata, vagy az, hogy a szél feltépett egy bádogtető-darabot.

A vasárnap délelőtti órákban további mintegy ötven riasztást kaptak a tűzoltók a szélvihar miatt; a főleg az ország északi részét érintő viharban személyi sérülés nem történt, a nyugati területeken azonban még erősebb széllökések várhatók - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Elsősorban az ország északi és dunántúli megyéiben riasztották a tűzoltókat letörött, illetve vezetékekre dőlt faágak miatt, tartós áramkimaradás, illetve közlekedési fennakadás azonban sehol nem volt - mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy átmeneti áramkimaradásokra lehet számítani, amíg a tűzoltók javítják a vezetékeket vagy transzformátorokat.

Veszprém, Fejér és Komárom megyében az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint a kora délutáni órákban erős, 120 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani - hívta fel a figyelmet a piros jelzésre Dobson Tibor, hozzátéve, hogy emiatt fokozott figyelemre van szükség az utakon.

Kitért arra, hogy az erkélyről, udvarból érdemes a könnyen mozdítható tárgyakat fedett helyre vinni, és a viharos szélben nem célszerű az utcán tartózkodni, a lakosság ellátását, lakhatását érintő rendkívüli veszélyhelyzet azonban nincs.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×