eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az MSZP választmánya lefokozta a társadalompolitikai tagozatot - a nap hírei

A reformok lényegének társadalmi megismertetését szorgalmzza az MSZP választmánya. A Fidesz népszavazási kampányának vezetője szerint a referendum a magyar társadalom és a kormány konfliktusáról szól. Életmentő műtétet hajtottak végre Grosics Gyulán, az Aranycsapat legendás kapusán. A nap hírei 2008. január 26-án, szombaton.

Lefokozta az MSZP választmánya a társadalompolitikai tagozatot

Az MSZP választmánya szerint a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a reformok társadalmi elfogadtatására. A testület elnöke elmondta: a március 9-ei - a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról döntő - népszavazás előtt minél többet szeretnének beszélni az intézkedések hátteréről, céljairól és az elérendő változásokról.

Simon Gábor hangsúlyozta: a választmány döntött arról is, hogy a párt 7 platformja megtarthatja országos minősítését, míg több tagozat, például a társadalompolitikai esetében megvonták az országos címet, és ezzel együtt bizonyos jogokat is. A 2005 elején alakult tagozat korábban többször bírálta a kormányt, és az MSZP-t - egyebek mellett - a megszorítások és az egészségügyi reform miatt.

Tarlós a népszavazásról

A Fidesz népszavazási kampányának vezetője szerint a referendum nem a Fidesz és az MSZP, hanem a magyar társadalom és a Gyurcsány-kormány konfliktusáról szól. Tarlós István a budapesti fideszes vezetőknek szervezett kampányértekezlet előtt beszélt erről.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a kabinet nem veszi figyelembe a nép akaratát, de a voksolás után kötelessége lesz azt tenni, amit a társadalom akar. Tarlós István szerint a kormánykoalíció a kampányban csupán azt üzeni az embereknek, hogy a kabinet mindenképpen a helyén marad.

Balogh Zoltán: 5-10 éven belül veszélybe kerülhet a betegellátás


Az egészségügyi dolgozók bérhelyzetének rendezését, és szakmai előmenetelük támogatását szorgalmazta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöksége a köztestület Budapesten tartott nagygyűlésén. Balogh Zoltán kamarai elnök azt mondta: ha a problémákat nem rendezi a kormány, akkor 5-10 éven belül veszélybe kerülhet a betegellátás.

A kamara elnöke a nagygyűlésen átadta az egészségügyi miniszternek a problémákat összefoglaló nyílt levelet. Horváth Ágnes beszédében hangsúlyozta: ahhoz, hogy a szakdolgozók munkáját megfelelően elismerjék, fenntarthatóvá kell tenni az egészségügyi rendszert. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a körülmények javítására uniós források állnak rendelkezésre.

Másfél milliárdos áfacsalást lepleztek le


Másfél milliárd forintos áfacsalást lepleztek le a Vám- és pénzügyőrség munkatársai a napokban. A testület szóvivője közölte: több, Budapest környéki településen, 20 autókereskedést ellenőriztek, és a vizsgálatok során kiderült, hogy a cégtulajdonosok a regisztrációs adót befizették ugyan, de másfél milliárd forint áfával adósak maradtak az államnak.

Sipos Jenő elmondta: az akció során, több mint 200 millió forint értékben 63 autót, és 2 millió forint készpénzt foglaltak le. Hozzátette, hogy az áfacsalás 4 gyanúsítottja közül hármat már elfogott a nyomozóhatóság. Életmentő műtétet hajtottak végre az Aranycsapat kapusán

Életmentő műtétet hajtottak végre Grosics Gyulán, az Aranycsapat legendás kapusán. A 82 éves, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bajnok sportoló a távirati irodának elmondta: fulladás miatt ment be csütörtök reggek a Kútvölgyi kórházba, ahol megállapították, hogy azonnali tüdőműtétre van szükség.

Grosics Gyula közölte: már jobban érzi magát, és ha minden rendben lesz a jövő hét végén hazaengedik.

Az RMDSZ már nem bízik Toró T.-ben

Megvonta a politikai bizalmat Toró T. Tibor parlementi képviselőtől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Erről az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa döntött Marosvásárhelyen. A párt a szankciót azzal indokolta, hogy Toró T. Tibor az európai parlamenti választások előtt Tőkés László oldalán, az RMDSZ ellen kampányolt.

Toró T. Tibor a döntésre reagálva azt mondta: sajnálja, hogy a szövetség a valódi politikai munka helyett még mindig az ő megbüntetésével van elfoglalva.

A Szövetségi Képviselők Tanácsa ülésén korábban Markó Béla, az RMDSZ elnöke arról beszélt, a romániai magyarság képviselőinek az energiaellátás, az oktatás, az egészségügy és az infrastruktúra helyzetének hosszú távú rendezésével kell foglalkozniuk, és azzal, hogy megfelelő jelölteket állítsanak az idei helyhatósági és parlamenti választásokra.

Díj a református diakonisszáknak

A református diakonisszák közössége kapta az idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. Az elismerést Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke adta át a társaság képviselőjének.

A püspök hangsúlyozta: a Biblia évében különösen fontos a diakonisszák munkájáról beszélni, akik betegeket gondoznak, sérült gyermekekkel foglalkoznak.

Plammer: Fel kell lépni a holokauszt-tagadók ellen

Nyilatkozatot tett közzé az osztrák parlament elnöke a nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából. Barbara Plammer közleményében hangsúlyozza: nem csak az antiszemitizmus ellen kell fellépni, hanem azokkal szemben is, akik tagadják a holokauszt borzalmait.

Az ENSZ-közgyűlés 2005-ben nyilvánította január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját Holokauszt Emléknappá.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×