Az MSZOSZ-szel egyeztetett zárt ajtók mögött Gyurcsány

InfoRádió / MTI
2008. január 25. 20:27
Az új egészségbiztosítási rendszerről, az adórendszer átalakításáról és a családok vagyoni helyzetének megerősítéséről egyeztetett a kormány és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) zárt ajtók mögött.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a találkozón az MSZOSZ, illetve tagszervezeteinek képviselői mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter, a kormány társadalompolitikai kabinetjének vezetője vett részt.

Az érdekképviseletek szeretnék, ha az új társadalombiztosítási rendszer felügyeletében helyet kapnának a munkavállalók és a munkaadók. A javaslatot Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter elfogadta, így az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz készül egy ilyen tartalmú módosító indítvány - mondta.

Az MSZOSZ javasolta, hogy az adórendszer átalakításánál alapvető szempont legyen a foglalkoztatás bővítése és a gazdaság kifehérítése. A szakszervezetek fontosnak tartják a személyi jövedelemadó-kedvezmények, különösen az étkeztetés és az üdültetési kedvezmények védelmét - közölte a kormányszóvivő.

A szakszervezetek azt is kérték, a kormány tegyen további lépéseket annak érdekében, hogy az állami megrendeléseknél részesítsék előnyben azokat a vállalkozásokat, amelyeknél rendezettek a munkaügyi kapcsolatok - fűzte hozzá Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a párbeszéd javítása érdekében a kormány javasolja a Társadalmi Párbeszéd Központ létrehozását, és ezzel minisztériumi szintről kormányzati szinte emeli a folyamatos és teljes körű egyeztetést a társadalmi partnerekkel.