Ismét habzik a Rába

Infostart
2008. január 24. 16:47
Ismét erőteljesen habzik a Rába. A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a jövő hét első felére derül ki, hogy a folyó melyik szakaszáról és pontosan milyen szennyeződés került a vízbe.

A vízügyi hatóságnak csütörtök reggel jelentette az egyik gátőr, hogy ismét habzást tapasztalt a Rába egyik szentgotthárdi duzzasztójánál - mondta az InfoRádióban Nádor István.

A magyar hatóságok azonnal értesítették ausztriai kollégáikat és mintát is vettek a vízből, a bőrgyárak felett és alatt is.

A mintákat várhatóan a jövő hét elejére elemzik ki, így egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy mi okozhatta a habzást.

Niki Berlakovich burgenlandi tartományi környezetvédelmi tanácsos irodája közölte, hogy miután értesültek a habzásról, vízmintákat vettek a korábbi szennyeződésért felelősnek tartott feldbachi és jennersdorfi bőrgyárnál, de csütörtök délutánig nem találtak olyan összetevőt, ami a habzást okozhatta volna.

A folyó korábban az osztrák oldalon működő bőrgyárak szennyezésének hatására erőteljesen habzott. Az éveken át tartó vita ősszel zárult le, azóta a magyarországi szakaszon nem tapasztaltak szennyezést a vízügyi szakemberek.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást