Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alkotmánybíróság előtt a távhőszolgáltatás ügye

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fővárosi távhőrendelet egyes részeinek megsemmisítését kezdeményezi az illetékes közigazgatási hivatal az Alkotmánybíróságnál. Forgács Imre hivatalvezető az InfoRádiónak elmondta: a fővárosi önkormányzat nem írhatja elő a távfűtésről leválni szándékozóknak, hogy milyen fűtési módot válasszanak.

A Fővárosi Közgyűlés rendeletének - a távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletének - felülvizsgálatára és megsemmisítésére tett indítványt a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, mivel az a szervezet szerint törvénysértő - mondta az InfoRádiónak a hivatal vezetője.

Forgács Imre közölte: a vitatott passzus szerint, aki le akar válni a távhőszolgáltatásról, csak olyan fűtési módot alkalmazhat, amely nem jár többletemisszióval, vagyis nem bocsát ki több káros anyagot, mint a távfűtési rendszer.

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője hozzátette: ugyanakkor a távhőszolgáltatásról szóló törvény megszabja, hogy az önkormányzatok milyen kérdéseket szabályozhatnak a jogszabály végrehajtása során.

A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor olyan ügyet szabályozott, amire nincs felhatalmazása - véli Forgács Imre.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kérdésben mikor születik döntés, hiszen az Alkotmánybíróság még nem döntötte el, hogy mikor tűzi napirendre az ügyet - fűzte hozzá a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

Hanganyag: Tenczer Gábor