eur:
393.86
usd:
368.46
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Alkotmánybíróság előtt a távhőszolgáltatás ügye

A fővárosi távhőrendelet egyes részeinek megsemmisítését kezdeményezi az illetékes közigazgatási hivatal az Alkotmánybíróságnál. Forgács Imre hivatalvezető az InfoRádiónak elmondta: a fővárosi önkormányzat nem írhatja elő a távfűtésről leválni szándékozóknak, hogy milyen fűtési módot válasszanak.

A Fővárosi Közgyűlés rendeletének - a távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletének - felülvizsgálatára és megsemmisítésére tett indítványt a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, mivel az a szervezet szerint törvénysértő - mondta az InfoRádiónak a hivatal vezetője.

Forgács Imre közölte: a vitatott passzus szerint, aki le akar válni a távhőszolgáltatásról, csak olyan fűtési módot alkalmazhat, amely nem jár többletemisszióval, vagyis nem bocsát ki több káros anyagot, mint a távfűtési rendszer.

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője hozzátette: ugyanakkor a távhőszolgáltatásról szóló törvény megszabja, hogy az önkormányzatok milyen kérdéseket szabályozhatnak a jogszabály végrehajtása során.

A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor olyan ügyet szabályozott, amire nincs felhatalmazása - véli Forgács Imre.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kérdésben mikor születik döntés, hiszen az Alkotmánybíróság még nem döntötte el, hogy mikor tűzi napirendre az ügyet - fűzte hozzá a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×