Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Talajfertőtlenítő szertől pusztulnak a sasok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy karbofurán nevű talajfertőtlenítő szer okozta a réti sasok halálát a Hortobágyi Nemzeti Park területén - mondta az InfoRádiónak a tetemek és sérült állatok vizsgálata után a Magyar Madártani Egyesület ragadozómadár-védelmi programvezetője. Vagyura János hozzátette: az elmúlt években 44 sast mérgeztek meg, és most már a szándékosság sem zárható ki.

Az utóbbi években feltűnően sok olyan sas tetemére bukkantak, amelyekkel valamilyen méreganyag végzett, ezért a szakértők arra következtetnek, hogy valaki szándékosan pusztítja a madarakat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület ragadozómadár-védelmi programvezetője.

Vagyura János közölte: a madárpusztulás egyik oka az lehet, hogy a sasok a téli, táplálékban szegényebb időszakban elfogyasztják a kihelyezett, mérgezett csalit, de az is előfordulhat, hogy olyan zsákmányt ejtenek el, amelynek a szervezetébe halálos mennyiségű talajfertőtlenítő anyag szívódott fel.

A mérgezett táplálékot elfogyasztó sasoknak kicsi az esélyük a túlélésre: csak akkor maradhatnak életben, ha nem került a szervezetükbe túl sok toxin, és idejében rájuk találnak a természetvédelmi őrök, akik beadják nekik az ellenszert - tette hozzá a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Azok az elpusztult és sérült madarak, amelyekre az utóbbi időben bukkantak rá, egy karbofurán nevű talajfertőtlenítő anyagtól betegedtek meg - tájékoztatott Vagyura János.

A Magyar Madártani Egyesület ragadozómadár-védelmi programvezetője emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt Békés megyében sok daru pusztult el, szintén talajfertőtlenítő szertől.

Vagyura János figyelmeztetett: a madarak az emberi környezet minőségét jelzik, vagyis, ahol a sasok vegyszerek miatt hullanak el, ott az emberi élet minősége is jelentősen romlik.

A mérgezett csalikat a természetvédelmi területeken is elfogyaszthatják a madarak, nincs ugyanis elég természetvédelmi őr ahhoz, hogy megakadályozza a vegyszerekkel átitatott táplálék kihelyezését - mondta a madártani egyesület munkatársa, majd hozzátette: ha többen lennének, akkor sem tudnák megoldani a problémát.

Hanganyag: Torda Júlia