eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szlovák borászok is ellenzik a tőketerebesi erőmű megépítését

Még a héten eldől, hogy megépülhet-e a szlovákiai Tőketerebesen a Cseh-Szlovák Energetikai Részvénytársaság széntüzelésű erőműve, a létesítmény építési engedélyéről ugyanis a hét végén dönt a helyi szakhatóság. A beruházó az utolsó lakossági fórumon is arról győzködte a jelenlevőket, hogy az erőmű gazdasági szempontból hasznos, környezeti károkat nem okoz, és munkahelyeket teremt. A szlovák szaktárca hatástanulmánya sem emelt kifogást a beruházás ellen. A magyar környezetvédelmi minisztérium, a lakosok, a borászok és a Greenpeace szerint azonban az erőmű megpecsételné a térség természeti értékeinek sorsát.

A tőkerterebesi erőműből felszabaduló füstöt és káros anyagokat a területen uralkodó szél éppen a tokaji borvidéken terítené szét, ráadásul a kibocsátott nitrogén-oxid savas esőzést okozhat a környéken - mondta az InfoRádiónak a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Marcinkó Ferenc közölte: a felszabaduló anyagok nemcsak a szőlőben, hanem a környezeti értékekben is kárt tehetnek, ami turisztikai szempontból is hátrányos.

A széntüzelésű hőerőmű megépítése ellen nemcsak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Greenpeace, a helyi lakosok és a magyar borászok, hanem a szlovák bortermelők is tiltakoznak.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a szlovák szőlészeteknek, borászatoknak nagyobb befolyásuk lehet, magyar támogatással pedig tovább nőhet az esély a beruházás megakadályozására.

Amennyiben a helyi szakhatóság engedélyt ad a beruházás megvalósítására, a magyar szőlészek és borászok újra egyeztetnek majd szlovák kollégáikkal, és megvizsgálják, hogyan léphetnének fel a döntés ellen - fűzte hozzá Marcinkó Ferenc.

Ha kell, akcióba lépnek

Megdöbbentette a szlovákiai Greenpeace-t hogy a szlovák környezetvédelmi minisztérium pozitívnak értékelte a tőketerebesi erőműről szóló előzetes hatástanulmányt, mivel az figyelmen kívül hagy több, rendkívül fontos kérdést - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi világszervezet magyarországi szóvivője.

Mózes Szabina közölte: a tanulmány nem tér ki például arra, hogyan tárolják majd 465 ezer tonnányi szilárd hulladékot, amely az erőmű működése során évente keletkezne.

A Greenpeace magyarországi szervezetének szóvivője hozzátette: azt sem értik, hogyan lehetett pozitívnak értékelni egy olyan beruházást, amely Szlovákia éves széndioxid-kibocsátását évente 10 százalékkal növelné.

A környezetvédelmi világszervezetnél azt remélik, hogy a szlovák hatóságok nem adnak engedélyt a beruházás megvalósítására. Ha az építkezés mégis megkezdődne, a Greenpeace akcióba lép - mondta Mózes Szabina.

Sok olyan jogi lehetőség van, amelynek segítségével még legálisan megállítható a projekt - fűzte hozzá a Greenpeace magyarországi szervezetének szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×