eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Népszavazás március 9-én - a nap legfontosabb hírei

Március 9-ére tűzte ki a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazást a köztársasági elnök. Sólyom László azután hozta meg döntését, hogy kedden az Alkotmánybíróság elutasította a referendumot elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat.

A parlament december 17-én rendelte el a voksolást. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a kabinet már elkülönítette a költségvetésből a népszavazás lebonyolításához szükséges 4,5 milliárd forintot. A Fidesz elnöke örül annak, hogy az államfő a lehető legrövidebb időn belül kitűzte a népszavazást. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar demokrácia szégyene, hogy egy évig kell harcolni egy alkotmányos jog érvényesüléséért. A KDNP és az MDF is üdvözölte Sólyom László döntését, és az MSZP is azt jelezte, hogy egyetért az időponttal. Az SZDSZ ugyanakkor úgy véli: a korai időpont a Fidesznek kedvez, mivel a kormánypártoknak nem marad elég idejük a kampányra.

Medián: minden eddiginél alacsonyabb az MSZP támogatottsága

A Medián szerint minden eddiginél alacsonyabb az MSZP támogatottsága; a Fidesznek valamennyi választói csoportban legalább kétszer annyi szimpatizánsa van, mint a szocialistáknak. A HVG megbízásából készült elemzést 2400 megkérdezett válaszai alapján állította össze a Medián. A felmérés szerint a 2006-os parlamenti választás óta a Fidesz minden jelentős társadalmi-demográfiai csoportban nagyjából azonos mértékben erősödött, az MSZP ugyanakkor minden rétegben, de nem egyforma mértékben veszített szavazókat.

Brüsszel következetes szigort vár

A pénzügyminiszter szerint továbbra is következetes szigorra van szükség a költségvetésben, és folytatni kell a megkezdett strukturális reformokat. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón az aktualizált konvergencia-program brüsszeli értékeléséről úgy vélte: az reális képet fest Magyarországról és az elért eredményekről. A Fidesz szerint az országnak és az embereknek is rossz a konvergencia-program. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: a megszorításokra épülő program Európa sereghajtójává tette Magyarországot, amely korábban a régió éllovasa volt.

Az Európai Bizottság értékelésében kiegyensúlyozottnak és tarthatónak nevezte a magyar konvergencia-programot. A testület a 2007 és 2011 közötti időszakra szóló program alapján reálisnak tartja, hogy 2009-re a GDP 3 százalékára csökkenjen az államháztartási hiány, az állami kiadások növekedését viszont a kockázatok közé sorolta.

Országos sztrájk a Volánnál

Országos sztrájkot hirdetett január 30-ára a Volán társaságoknál a Közúti Közlekedési Szakszervezet, az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége. A munkabeszüntetés a felhívás értelmében üzemkezdettől reggel 8 óráig tart. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta: az érdekképviseletek 7 és fél százalékos béremelést, emellett havi 5 ezer forint béren kívüli juttatást kérnek. Korcsolayné Kovács Krisztina közölte: a munkáltatók ezzel szemben 5-6,5 százalékot ajánlanak. Hozzátette: a tárgyalást a jövő héten folytatják. A munkáltatók képviselőjeként Dénes András, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségének főtitkára azt mondta: bízik a megállapodásban.

Egyre több az influenzás

Nőtt az influenzás betegek száma az országban - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának vezetője. Csohán Ágnes közölte: az elmúlt héthez képest másfélszer többen, mintegy 50 ezren fordultak orvoshoz. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbben továbbra is a Dunántúlon, Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön fordulnak orvoshoz, Budapesten viszont csökkent a betegek száma.

Újabb pályázat a Fradira

Kiírta az újabb, hatodik pályázatot az FTC Üllői úti ingatlanának értékesítésére a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A zártkörű tenderre péntekig kapnak meghívást azok a cégek, amelyek korábban már pályáztak, vagy kaptak meghívót. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntése értelmében a vevőnek február 13-ig sportszakmai koncepciót kell benyújtania, valamint garanciát kell vállalnia arra, hogy 25 évig használati lehetőséget biztosít az FTC szakosztályai részére. Sikeres pályázat esetén február végére várható eredményhirdetés.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×