Mindenhol mozgássérültek parkolnak?

Infostart
2008. január 23. 18:52
Rendre előfordul, hogy a belvárosi parkolók jelentős részében csak mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők parkolnak. Megtehetik, hiszen Budapesten a regisztrált mozgássérültek ingyen állhatnak meg. Kérdés viszont, hogy valóban az igazolvány jogos tulajdonosa vette-e igénybe az engedményt.

A Centrum Parkoló Kft. kommunikációs igazgatója szerint nagyon gyakran előfordul, hogy egy belvárosi, 50 férőhelyes parkolóban több mint tíz olyan autó áll, amelynek gazdája nem fizetett parkolási díjat, mert rendelkezett mozgássérült-igazolvánnyal.

Lónyai Tamás elmondta azt is: vannak, akik egészségesek, de beteg rokonuktól vagy ismerősüktől egy minimális összegért megveszik a kártyát, és jogtalanul használják. Előfordult, hogy az őrök nyomon követték az autósokat és azt tapasztalták, hogy egészséges emberek egyedül érkeztek majd távoztak autójukkal a parkolóból, azaz egyértelműen visszaéltek a kártyával.

A kártyákat hamisítani már nem lehet, a jelenlegi szabályozás azonban kibúvót ad sokaknak, hiszen bárki mondhatja, hogy a mozgássérült rokonát veszi fel, azért használja a kártyát.

Kétféle igazolvány

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége kétféle mozgássérült-igazolványt bocsáttatna ki az állammal a joghézagból eredő probléma megoldására. A szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: növeli a visszaélések lehetőségét, hogy a háziorvos adja ki az igazolvány alapjául szolgáló orvosi szakvéleményt.

Hegedűs Lajos szerint az igazolványokat az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézetnek kellene engedélyeztetni, a háziorvosok ugyanis abban érdekeltek, hogy megtartsák a betegeiket.

A szervezet emellett azt javasolja, hogy csak a mozgássérültek kapjanak korlátlan parkolásra szóló engedélyt, a hozzátartozóknak azonban csak olyan kártyát kellene biztosítani, ami a beteg rokon szállítását, ki- és beszállását segíti, és legfeljebb egyórányi parkolásra jogosít.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegedûs Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lónyai Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást