eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Medián: tovább romlott az MSZP megítélése

Az MSZP januárban újabb negatív támogatottsági rekordot könyvelhet el, a megkérdezettek háromnegyede szerint "rossz irányba mennek a dolgok" Magyarországon, eközben a Fidesz vezető helye minden korábbinál biztosabb - derül ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzésből.

Napjainkban tartósan az MSZP a legelutasítottabb párt Magyarországon: korábban soha nem mondták ennyien, hogy semmiképp sem szavaznának rá. A nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében 19 százalékra esett vissza - olvasható az összegzésben.

A felmérésből kiderült, hogy a Fidesz vezető helye minden korábbinál biztosabb, támogatóinak aránya minden választói csoportban több mint kétszerese az MSZP-szavazókéinak. A 2006-os parlamenti választás óta a Fidesz minden jelentős társadalmi-demográfiai csoportban nagyjából azonos mértékben erősödött.

Ezzel szemben az MSZP ugyancsak minden rétegben veszített szavazókat, ám korántsem egyforma mértékben. A legutóbbi választáson a szocialisták az idősebbek és az alacsonyabb státusú középkorúak körében kapták a legtöbb szavazatot, a Fidesz táborát pedig főleg a fiatal középrétegek és az idős vallásos szavazók alkották.

A politikusok népszerűségi rangsorában végbement kevés számottevő változás közül a leglátványosabb Kósa Lajos debreceni polgármester, Fidesz-alelnök szárnyalása: az ő 10 százalékpontos népszerűség-növekedése azt is jelenti, hogy az októberi negyedik helyről most a lista élére ugrott.

Előkelő helyezése elsősorban annak tulajdonítható, hogy pillanatnyilag ő az a Fidesz-politikus, akit a legkevésbé utasítanak el az MSZP-szavazók, hiszen 45 százalékuk szívesen látná "fontos politikai szerepben", miközben Varga Mihályról 25, Pokorni Zoltánról 17, Navracsics Tiborról 8 százalékuk gondolkodik így.

A Medián januári felmérését a szokásosnál kétszer nagyobb, 2.400 fős mintán végezte.

A Medián előző, decemberi felmérése még azt mutatta, hogy a teljes szavazókorú népességben a Fidesz novemberi, rekordnagyságú támogatottsága mérséklődött. Akkor arra emlékeztettek, hogy novemberben a teljes népesség 44, a pártot választók 60 százaléka szavazott volna a Fideszre, s hozzátették: decemberre ugyanez az arány 40, illetve 57 százalékra változott. Az MSZP-re szavazók aránya novemberhez képest decemberre a Mediánnál érdemben nem változott: akkor a teljes népesség 20, a pártot választók 28 százaléka állt a szocialisták mellett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×