eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Lomnici: Jelentősen csökkent az elhúzódó perek száma

Két év alatt 40 százalékkal sikerült csökkenteni az öt éven túl húzódó peres ügyek számát - mondta Lomnici Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke közölte: a magyar igazságszolgáltatás európai mércével is megfelelő gyorsaságú, bár az gond, hogy a bonyolult gazdasági ügyek általában elhúzódnak.

Két év alatt közel 40 százalékkal csökkent az öt évnél tovább elhúzódó perek száma Magyarországon, ezek jelenleg a peres ügyek kevesebb mint fél százalékát teszik ki - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Lomnici Zoltán kiemelte: a magyar igazságszolgáltatás gyorsasága különösen jónak számít az európai átlaghoz képest.

Ezt rögzítette korábban az Európai Unió országjelentése, valamint a strasbourgi emberi jogi bíróság elnöke is - tette hozzá.

A főbíró kifejtette, hogy az évente befutó 1,3 millió ügyből a nem peresek 1-3 hónapon belül lezárulnak, míg a 400 ezer peres ügy 86 százaléka egy éven belül befejeződik.

Az elhúzódó eljárások döntő többségét az Energol- vagy a Postabank-perhez hasonló, bonyolult gazdasági büntető eljárások jelentik, amelyekből évente 900 van - hangsúlyozta Lomnici Zoltán. Hozzátette: ezek a peres ügyek kevesebb mint fél százalékát teszik ki.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke egyelőre nem döntötte el, hogy vállalja-e ismét a jelölést. Lomnici Zoltán közölte: van még ideje dönteni, hiszen öt hónap van hátra mandátumából.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztása bonyolult folyamat, míg a tisztség sok nehézséggel jár, és folyamatos támadásokkal kell szembenézni - emelte ki.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×