Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lomnici: Jelentősen csökkent az elhúzódó perek száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két év alatt 40 százalékkal sikerült csökkenteni az öt éven túl húzódó peres ügyek számát - mondta Lomnici Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke közölte: a magyar igazságszolgáltatás európai mércével is megfelelő gyorsaságú, bár az gond, hogy a bonyolult gazdasági ügyek általában elhúzódnak.

Két év alatt közel 40 százalékkal csökkent az öt évnél tovább elhúzódó perek száma Magyarországon, ezek jelenleg a peres ügyek kevesebb mint fél százalékát teszik ki - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Lomnici Zoltán kiemelte: a magyar igazságszolgáltatás gyorsasága különösen jónak számít az európai átlaghoz képest.

Ezt rögzítette korábban az Európai Unió országjelentése, valamint a strasbourgi emberi jogi bíróság elnöke is - tette hozzá.

A főbíró kifejtette, hogy az évente befutó 1,3 millió ügyből a nem peresek 1-3 hónapon belül lezárulnak, míg a 400 ezer peres ügy 86 százaléka egy éven belül befejeződik.

Az elhúzódó eljárások döntő többségét az Energol- vagy a Postabank-perhez hasonló, bonyolult gazdasági büntető eljárások jelentik, amelyekből évente 900 van - hangsúlyozta Lomnici Zoltán. Hozzátette: ezek a peres ügyek kevesebb mint fél százalékát teszik ki.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke egyelőre nem döntötte el, hogy vállalja-e ismét a jelölést. Lomnici Zoltán közölte: van még ideje dönteni, hiszen öt hónap van hátra mandátumából.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztása bonyolult folyamat, míg a tisztség sok nehézséggel jár, és folyamatos támadásokkal kell szembenézni - emelte ki.

Hanganyag: Exterde Tibor