A tünetek megjelenése előtt kezelhető lesz a betegség

Infostart
2008. január 23. 16:49
Még a tünetek megjelenése előtt kezelhetővé válhat a rák, az asztma vagy a szív- és érrendszeri betegségek annak a kutatásnak köszönhetően, amelynek során minden eddigieknél részletesebb emberi genetikai térkép készül.

Brit, kínai és amerikai kutatók arra vállalkoztak, hogy elkészítik az ember, az eddigieknél sokkal részletesebb genetikai térképét. A munka 60 millió dollárba kerül és 3 évig tart.

Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója az InfoRádióban azt mondta: a kutatók ezer ember teljes genetikai térképét rajzolják meg.

Ez lehetővé teszi majd olyan, tömegeket érintő betegségek korai felismerését, mint a rák, az asztma vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Ezeket, vagy az erre való hajlamot az orvosok a genetikai ismeretek felhasználásával már a tünetek előtt beazonosíthatják, és olyan kezelést alkalmazhatnak, amely meggátolja kifejlődésüket.

A betegségeket az egyének vagy a különböző népcsoportok más génekkel kódolják. Ha mindezzel tisztában vannak a diagnózis készítői, és felismerik a veszélyeztető genetikai variánst, akkor az eddigieknél sokkal korábban lépni tudnak a betegek érdekében.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást