Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudja, mitől félnek a legtöbben?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A súlyos betegségektől, a haláltól és anyagi helyzetük romlásától félnek leginkább az emberek - áll a GfK Custom Research félelmeket feltérképező felmérésében. Az adatok összegyűjtése során a cég 20 országban, összesen 21 ezer 15 évnél idősebb embert kérdezett meg a félelmeiről.

A félelmek tekintetében nincs nagy eltérés a magyar és a nemzetközi adatok között: itthon az emberek - majdnem minden negyedik - leginkább az egészségük miatt aggódnak, valamint attól tartanak, hogy valamelyik családtagjuk meghal - mondta az InfoRádiónak a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója.

Minden ötödik megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy nincsenek félelmei, ám Kozák Ákos szerint mindenki tart valamitől, lehetséges viszont, hogy ez a felmérés során nem derül ki.

Ugyancsak az emberek ötöde aggódik saját vagy családja anyagi helyzetének romlása miatt; ez magyarországi jellegzetesség, az effajta félelmek az elmúlt másfél évben erősödtek fel - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója.

A terrorizmustól, háborúktól félnek a legtöbben

A 20 országban, 21 ezer fő megkérdezésével készült felmérésből kiderül, hogy az emberek leginkább a terrorizmustól és az esetleges háborúktól félnek: Spanyolországban a lakosság csaknem 50, Franciaországban 40 százaléka tart ezektől - tájékoztatott Kozák Ákos.

A GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója hozzáfűzte: Kelet-Európában inkább csak Oroszországban és Lengyelországban aggódnak az ilyen fenyegetések miatt.

Itthon az ország állapotára vonatkozó félelmek között is első helyen állnak az anyagi természetű aggodalmak: az emberek harmada tart attól, hogy Magyarország gazdasági válságba kerül - mondta Kozák Ákos.

Második helyre került a globális felmelegedéssel és egyéb környezeti károkkal kapcsolatos félelem. Ezek az aggodalmak nemzetközi viszonylatban minden hetedik embert foglalkoztatnak - tette hozzá a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója.

Hanganyag: Sigmond Árpád