eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György

Ha ivott, számoljon, mielőtt autóba ülne!

Egy üveg sör körülbelül két és fél óra alatt ürül ki a szervezetből - mondta az InfoRádió által megkérdezett toxikológus. Zacher Gábor hozzátette: az alkohol lebontásának pontos idejét sok dolog befolyásolja.

A kaukázusi rasszba tartozó felnőtt emberek szervezete egy óra alatt átlagosan 10 grammnak megfelelő mennyiségű alkoholt tud lebontani - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A szakértő hozzátette: az is sok mindentől függ, hogy a szervezetben mennyi idő alatt jelentkezik a csúcskoncentráció, és hogyan szívódik fel az alkohol.

A toxikológus arról is beszélt, hogy különbséget kell tenni a szonda, illetve a vérteszt eredménye között. Egy pohár sör elfogyasztása után - a szájban maradt alkohol miatt - a szonda erősen elszíneződne, ám ugyanebben az időben az illető véralkoholszintje nulla lenne.

Tizenöt perccel a sör elfogyasztása után a szájban már alig érezhető az alkoholszag, míg a véralkoholszint emelkedni kezd - magyarázta Zacher Gábor.

A toxikológus elmondta: félliternyi, 5 százalékos alkoholtartalmú sör 2,5 gramm alkoholt tartalmaz. A csúcskoncentráció a szervezetben a sör elfogyasztása után egy órával jelentkezik, ezt követően pedig megkezdődik az alkohol lebontása.

A szervezet ennyi sört körülbelül 2-2,5 óra alatt képes lebontani: ezután a szonda már nem színeződik el, a vérvizsgálat is negatív eredményt hoz - fűzte hozzá a szakértő, aki figyelmeztetett: magasabb alkoholtartalmú vagy kisebb mennyiségű sör elfogyasztásánál a számok és az időtartamok természetesen változnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×