Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Giró-Szász: \"Mélyütés a szocialista szavazóbázisnak\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a miniszterelnök kabinetfőnökének távozása csak egyik tünete annak a bizalmi válságnak, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben érzékelhető az MSZP vezetésében. Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy a szocialista párt két éve szakított azzal a több mint 10 éves hagyománnyal, amely szerint a nyugdíjasok érdekeit minden körülmények között megvédi.

Gál J. Zoltán az elmúlt években jó pár olyan tanácsot adhatott a miniszterelnöknek, amelyből nem a legjobban jött ki - mondta a politikai elemző.

Giró-Szász András hozzátette: ezek a tanácsok nemcsak a miniszterelnökre, hanem a mögötte álló pártra, az MSZP-re is negatív hatást gyakoroltak.

Gál J. Zoltán nem az a frontpolitikusa volt a kabinetnek, akit az MSZP-vezetők a leginkább a szívükbe zártak - közölte.

A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a kormányfő körüli bizalmi válság már hosszabb ideje érezhető.

Ez egyértelműen a párt népszerűségi mutatóinak köszönhető, amelyek olyan mélyen vannak, ahonnan már csak visszapattanva lehet felfelé haladni - fűzte hozzá.

Az elemző szerint ebben a népszerűségvesztésben az is szerepet játszott, hogy a 2006 utáni kormánypolitika gyökeresen szakított az 1994 óta folytatott gyakorlattal, a "Horn-doktrínával", amely arról szólt, hogy az MSZP-s kormány két preferált csoporttal - a nyugdíjasok és a nyugdíj előtt tíz évvel állók - kivételezetten foglalkozik - mondta Giró-Szász András.

Ez olyan mélyütés a szocialista szavazóbázisnak, és ezt látják az MSZP-prominensek is, amely tovább nem folytatható, mert szétaprózza a pártot. Ennek eleme lehet Gál J. Zoltán távozása - közölte.