eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kórházi széfek csökkentik a lopások számát

A statisztikai adatok szerint csökkent a bűncselekmények száma, azokban a kórházakban, ahol már vannak szobai széfek. Egyre több kórházi lopás történik, ezért széfek felszerelésével akarja csökkenteni a bűncselekmények számát az egészségügyi miniszter.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint évente 1.400-1.700 lopás történik a kórházakban. Legalábbis ennyi jut a hatóságok tudomására, sokszor ugyanis nem is jelentik az esetet. A tolvajok általában mindent visznek, de a legtöbbször készpénzt, mobiltelefont és ékszert tulajdonítottak el.

Tavaly 1.596 lopás volt, ezekből 1.235 fekvőbeteg ellátásra szakosodott intézményben történt.

Az elkövetők nemcsak az idős vagy magatehetetlen betegeket károsítják meg, hanem gyakorlatilag mindenkit. A rendőrök szerint a legtöbb lopáshoz az emberek hanyagsága vezet.

Fontos tanácsként fogalmazták meg a nyomozók, hogy semmiképp se legyen a betegeknél sok pénz a kórházi kezelés alatt, illetve azt, hogy a mobiltelefont se hagyják szem előtt. Ha pedig már megtörtént a lopás, akkor mindenképpen tegyen feljelentést.

Tavaly 132 millió forint kára származott a betegeknek a szakrendelőkben és a kórházakban történt lopásokból, az 1.596 bűncselekményből csak 217-et derítettek föl a rendőrök, a megtérült összeg mindössze 3 millió forint volt.

A nyomozók szerint valószínűleg a szobai széfek beszerelése után csökkeni fog a bűncselekmények száma. Legalábbis az eddigi tapasztalatok ezt mutatják.

A határidő február közepe

Az egészségügyi tárca február közepétől kötelezővé teszi a kórházakban az ágyak melletti biztonsági széf használatát. Horváth Ágnes miniszter azt javasolta, hogy az intézmények a vizitdíjból és kórházi napidíjból fizessék ki a berendezéseket, de ebben az évben még ad a tárca 600 millió forintot a széfek beszerzésére.

Az egészségügyi tárca szerint több kórház korlátozza a beteglátogatást, mert egyre elterjedtebbé vált a lopás az intézményekben.

A minisztérium adatai szerint főként a mobiltelefon, a karóra és a készpénz tűnik el elsőként a betegek szekrényeiből.

Horváth Ágnes, ezért azt javasolta, hogy minden kórházi ágy mellett legyen egy elektronikusan zárható széf, ahová be lehet tenni az értéktárgyakat.

Fidesz: az egészségügyi minisztérium struccpolitikát folytat

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a bejelentésre reagálva kijelentette: az egészségügyi kormányzat struccpolitikát folytat, úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, holott soha nem tapasztalt válságba sodorta az egészségügyet.

A minisztérium megpróbál pozitívnak tűnő híreket bedobni a köztudatba, például 50 millióért a kórházi étkeztetésről jelentet meg hirdetéseket, vagy a kórházi széfekről beszél, mintha ez lenne az egészségügy legnagyobb problémája - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Néhány széfről szóló bejelentéssel azonban nem lehet ellensúlyozni, hogy a kormány gyakorlatilag teljes mértékben teret engedett az üzleti érdekek érvényesülésének az egészségügyben - tette hozzá a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×