eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Új eljárás az áfa-ügyben - a nap legfontosabb hírei

Tizennyolc éve nem tapasztalt mértékben estek az európai tőzsdeindexek. A mértékadónak tartott német, francia és londoni börze mutatója 5-7 százalékkal csökkent a nap végére, és a régió piacain is átlagosan 5 százalékkal gyengültek az indexek. A Budapesti Értéktőzsde ennél jobban teljesített; a BUX 3,1 százalékkal gyengült, és 23.369 ponton zárt.

A vezető részvények árfolyama jelentősen csökkent, a nap vesztese az OTP volt, amelynek papírjai 5,1 százalékot veszítettek értékükből. Jelentősen gyengült a forint is, az eurót 259 forint felett jegyezték.

Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa igyekezett megnyugtatni a tőkepiacokat, Soros György magyar származású amerikai befektetési bankár viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a második világháború óta a legsúlyosabb pénzügyi válság fenyeget.

Veres: lehet adócsökkentés


Reális lehetőséget lát a magyarországi adócsökkentésre a pénzügyminiszter. Veres János hangsúlyozta: szükség van a közterhek mérséklésére, de a konkrétumokról csak annyit mondott, hogy a forrásokat az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánják előteremteni.

A pénzügyminiszter az adóhatóság, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a legnagyobb adózók számára rendezett találkozón megismételte: nem lát fedezetet a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal által 2009-től javasolt 10 százalékpontos járulékmérséklésre.

A Fidesz nem hisz az adócsökkentésre vonatkozó pénzügyminiszteri nyilatkozatnak. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője közleményében azt írta: amikor a kormány eddig a közterhek mérséklését ígérte, mindig adóemelés és új adónemek bevezetése lett a vége.

Új eljárás az áfa-arányosítás ügyében

Új eljárást rendelt el az úgynevezett áfa-arányosítási ügyben a Legfelsőbb Bíróság - értesült az index.hu. A Pénzügyminisztériumban még nem tudnak a döntésről, az adóhivatal keddre ígért tájékoztatást.

Az elmúlt két évben számos cég és gazdálkodó szervezet indított eljárást az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellen, arra hivatkozva, hogy a hazai áfatörvény egyik, az uniós joggal ellentétes előírása miatt nem vonhattak le vagy igényelhettek vissza áfát.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Fidesz

Az Alkotmánybírósághoz fordul a földbérleti jogról rendelkező minisztériumi rendelet egyik passzusa miatt a Fidesz, mert álláspontja szerint az sérti a tulajdonjogot és a verseny szabadságát.

Font Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: egyebek között azért követelik az ősszel meghozott rendelet visszavonását, mert az a bérlőknek örök időre megadja a támogatási jogosultságot, ami akkor is érvényes, ha felhagynak a műveléssel.

Felmentését kérte Gál J. Zoltán

Családi okból január 31-ei hatállyal felmentését kérte Gál J. Zoltán államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Gyurcsány Ferenc kormányfő elfogadta a kérést. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke februártól Ficsor Ádám, aki jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Takács: lépjen az ügyészség

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint az ügyészségnek lenne módja lépni a bíróság előtt álló rendőrök ügyében. Takács Albert azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban úgy nyilatkozott: nem a 2006. őszi demonstrációkon bűncselekményeket elkövető rendőrök ülnek a vádlottak padján.

A miniszter furcsállta, hogy nemrég két fővárosi bíró is hasonlóképpen nyilatkozott, holott jogilag az ügyészségnek és a bíróságnak is lehetősége lenne a gyanúba keveredettek elleni eljárásra.

Közben fegyelmi eljárás indult Varga Gergely, a Fővárosi Főügyészség szóvivője ellen, akit ezzel egy időben felfüggesztettek beosztásából. Ihász Sándor fővárosi főügyész azt mondta: az eljárás célja a történtek tisztázása.

Ombudsman vs. NBH

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint nem a Nemzetbiztonsági Hivatal, hanem a bíróságok és a szabálysértési hatóságok feladata a demonstrációkon résztvevők által tanúsított magatartás megítélése.

Szabó Máté hivatalból folytatott vizsgálatot a 2006. szeptember-októberi közterületi rendezvényekre vonatkozó, a Nemzetbiztonsági Hivatal által kiadott közleménnyel összefüggésben.
A hivatal akkor arra hívta fel az állampolgárok figyelmét, hogy a demonstrációkon való passzív részvétel is lehet jogszabálysértő magatartás. Ha ugyanis a tüntetés tömegzavargássá alakul, akkor a részvevők akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak.

Az ombudsman szerint a közlemény kiadásával a Nemzetbiztonsági Hivatal túllépte hatáskörét, a dokumentum pedig alkalmas volt az állampolgárok megtévesztésére.

Csökken a benzin ára

Szerdán csökkennek az üzemanyagárak - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. A hírügynökség úgy tudja: a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára literenként 3, a gázolajé 4 forinttal mérséklődik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×