eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Most mindent megtudhat Hunyadi Mátyásról és koráról

Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulójára hirdette meg a Reneszánsz Évet 2008-ra az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A programsorozat megnyitója hétfő este lesz a Néprajzi Múzeumban, a Reneszánsz Év 2009 január 22-én zárul majd.

Hunyadi Mátyás 550 éve lépett trónra. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a történelmi évforduló kapcsán 2008. január 22-étől január 22-ig rendezi meg a Reneszánsz Év programjait.

A Reneszánsz Év programjai egyrészt visszatekintenek a reneszánsz hagyományaira, kulturális értékeire, Mátyás király korára és szellemiségére, az akkori Európát formáló világképre, másrészt bemutatják a jelen kezdeményező, kreatív kultúráját, a kulturális modernizáció szándékait - ezzel a párhuzammal megteremtve a két kor párbeszédének lehetőségét.

Az év programjaiban több mint 60 múzeum és kiállítóhely, 20 intézmény, 25 egyesület és szervezet vesz részt. A Reneszánsz Év 2008 múltat idéző kiállításai úgy tematikájukban, mint látványvilágukban a befogadhatóságra, és a kor hangulatának, gondolkodásmódjának érthetőségére törekszenek.

A Reneszánsz Évben először egyedülálló módon négy nagy intézmény, a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár szervez összehangolt, Mátyás király korát bemutató tárlatot.

A kiállítások sorát a Szépművészeti Múzeum kezdi január 24-én, egy, a Mediciek korát bemutató átfogó tárlattal.

A Mátyás-évfordulóhoz kapcsolódóan kiemelt szerephez jutnak a tudományos programok is a Balassi Intézet koordinálásában. A többi mellett 2008 májusában hazánkban rendezik azt a nagyszabású nemzetközi konferenciát, amely széles összefüggésben tárja fel a reneszánsz korát. Az eseményre a világ vezető reneszánsz kutatói érkeznek a legnevesebb egyetemekről és intézményekből.

A Reneszánsz Év - 2008 tudományos tekintetben is túlmutat az országhatárokon, így a programsorozatban számos határon túli eseményt is találhatunk.

Így Kolozsvárott nemzetközi tudományos konferencia lesz Mátyás koráról, valamint a Hunyadi család eredetéről és névhasználatáról, de szerepelnek a programban felvidéki, muravidéki, vajdasági és kárpátaljai események is. Szintén 2008-ban, tehát a Reneszánsz Évben újul meg a kolozsvári Mátyás szobor is.

A Reneszánsz Év - 2008 programsorozata nem főváros centrikus, így bőségesen akadnak vidéki központú események is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×