Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Másfél-két hét alatt hat az influenza elleni oltás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A járvány ellenére még érdemes influenza elleni oltást kérni, bár az csak 10-14 nap elmúltával hat. Az egészséges embereknek általában - lázcsillapítón kívül - nincs szükségük gyógyszerre vagy antibiotikumokra, a legtöbben maguktól is meggyógyulnak - mondta az InfoRádió által megkérdezett infektológus. Szalka András kiemelte: a lakosság 15-20 százalékának komolyan oda kell figyelnie, hogy kivédje a szövődményeket.

Az influenza általában egy 3-4 napos megbetegedés, de az utópanaszok, vagyis a gyengeség, a köhögés és a fáradékonyság akár 2-3 hétig is elhúzódhat - mondta az InfoRádiónak Szalka András infektológus.

Az influenza kezdetén általános tünetek jelentkeznek, mint például láz, hidegrázás, fejfájás, mellkasi panaszok és izomfájdalmak - fejtette ki az infektolgóus.

Szalka András szerint a megbetegedést oltással lehet megelőzni, de az oltóanyag csak 10-14 nap után hat, mert akkora alakulnak ki az ellenanyagok a szervezetben.

Van olyan tablettás gyógyszer, ami az influenza vírus enzimjét blokkolja, így a vírus nem jut be az egyik sejtből a másikba, és elhal - tette hozzá.

Az egészséges emberek maguktól is meggyógyulhatnak, de a lakosság 15-20 százaléka rendkívül fogékony az influenza súlyos lefolyására - emelte ki az infektológus.

Közölte: a szív- és tüdőbetegek, a cukorbetegek, a vesebetegségben szenvedők, az alkoholisták és a májbetegek esetében súlyos influenzás megbetegedés várható, ha nem voltak beoltva.

A szakember hangsúlyozta, hogy a betegség csak súlyosabb lesz, ha az ember nem kíméli magát, nem pihen.

Hanganyag: Seres Gerda